El PSC ha homenatjat aquest dissabte a l'exministre Ernest Lluch, assassinat per ETA fa 20 anys, un acte que a causa de la pandèmia ha hagut de ser virtual i en el qual el primer secretari dels socialistes, Miquel Iceta, ha afirmat: "que sàpiga un any més que el recordem i l'estimem".

En la mateixa línia, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha volgut retre homenatge aquest dissabte a Lluch destacant especialment la seva tasca en favor de la sanitat pública en un missatge al seu compte de Twitter.

A causa de la crisi de la Covid-19, una successió de vídeos amb missatges de dirigents socialistes ha estat el format triat aquesta vegada pel PSC per rememorar la trajectòria de Lluch. Entre d'altres, han pres la paraula la presidenta del Congrés, Meritxell Batet; el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i l'exalcalde de Donosti Odón Elorza.

Iceta destaca el catalanisme de Lluch

Iceta ha posat el punt final a l'emotiu homenatge mitjançant un diàleg amb la filla de Lluch, Eulàlia. "Volia que el catalanisme pervisqués, que fos una cosa molt extensa, oberta, acollidora. Que mai es pogués dividir per raó d'idioma o procedència, i crec que en això tenia molta raó", ha indicat Iceta.

L'actual líder del PSC ha destacat que Lluch era "una persona profundament catalanista" i ha sostingut que ara, efectivament, "s'ha vist que qüestions d'identitat divideixen i afebleixen".

També ha destacat els "valors molt profunds" que guiaven l'acció política de Lluch, els quals anteposava a "ideologies tancades" que professen altres dirigents. "Era una persona que reclamava diàleg i entesa", ha afegit abans de destacar que si bé totes les famílies troben a faltar els seus éssers estimats morts, el cas de l'avui homenatjat és diferent, perquè "Lluch era família de molts".

Eulàlia Lluch ha recordat les "idees molt profundes" que defensava el seu pare i ha assegurat que, si seguís viu, "segur que intentaria fer de pont" entre els discrepants. Iceta també ha defensat que Lluch, com a titular de Sanitat, "era la persona adequada per fer una reforma forta com la de la Llei de sanitat". "Era una persona de valors molt profunds i un reformista, volia la millora permanent", ha afegit.

Illa, que ara ocupa el càrrec que Lluch havia tingut, ha exalçat el "sistema sanitari universal i públic per a tots els espanyols" pel qual va lluitar el socialista català assassinat per ETA, "un llegat" i "uns principis" que avui en dia segueixen sent "inspiradors".

Batet, al seu torn, ha destacat que Lluch va ser "impulsor del diàleg i l'acord com a instruments fonamentals per resoldre conflictes" i ha lloat la seva "capacitat integradora a través del diàleg". Per a l'exministre, ha afegit, "el diàleg i el compromís no eren paraules buides sinó instruments diaris" de la seva pràctica política

La successió de vídeos d'homenatge a Lluch ha acabat amb imatges d'Iceta acompanyant la família de l'homenatjat a visitar la seva tomba. Tot seguit, en un fons blanc s'han pogut llegir unes paraules de Lluch que defineixen el seu pensament polític: "El socialisme és portar la màxima llibertat, la màxima igualtat i la màxima fraternitat possibles a les persones que viuen en societat".

Imatge principal: El ministre Salvador Illa i Miquel Iceta durant les jornades de S'Agaró d'enguany - David Oller / Europa Press