El comissari Villarejo és un expert a rebatejar les persones implicades en els escàndols de corrupció que protagonitza. De l'operació Kitchen, liderada per l'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal i l'exministre Jorge Fernández Díaz, la Fiscalia va desgranant els detalls de tota la investigació. Amb l'objectiu de treure la informació de valor que l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, acumulava sobre les corrupteles del seu propi partit, Cospedal i Fernández Díaz van utilitzar la policia en una operació "parapolicial" per desemmascarar-lo i recopilar tot el poder. 

Com en moltes de les trames que s'han anat desgranant als mitjans en els darrers temps, el comissari de policia, ara a la presó, José Manuel Villarejo va posar sobrenoms a molts dels seus protagonistes. Una pràctica que ja ha fet servir en ocasions anteriors. A l'exjutge Baltasar Garzón l'anomenava El Mago i l'exdirector del Centre d'intel·ligència contra el terrorisme i el crim organitzat (CITCO), José Luis Oliveira, el coneixia com Oli o Pepe Lu. A la Kitchen ja vam desgranar que Cospedal és Cospe, el marit d'aquesta, Ignacio López del Hierro, és el Polla, i Sáenz de Santamaría, la Pequeñita. La llista continua.

El Tonto Polla

La infinitat de sobrenoms que rep Mariano Rajoy no traspuen una estima de Villarejo cap a l'expresident del govern espanyol. També el coneix com el Barbas o l'Asturiano però en alguna ocasió va ser més directe. A tall d'exemple, en aquesta conversa gravada que la Fiscalia ha tingut accés: "El tonto polla de l'asturià em podrà ficar al maco, em podrà posar no sé què, però li busco una avaria que s'hi caga". Una declaració extreta mentre parlava amb l'empresari Adrián de la Joya el febrer del 2017 en què li assegura que té totes les converses entre Rajoy i Bárcenas amb què se'ls pot enfonsar.

La Rubia

Aquesta ha servit per poder concretar nous aspectes del sumari de la Kitchen, com ara que 71 agents de la Unitat Central de Suport Operatiu de la Policia, la UCAO (per la sigla en castellà), van implicar-se de forma parapolicial en les tasques de vigilància a Bárcenas. El seguiment l'hi feien a ell i, de retruc, a la seva dona, dia i nit. La Rubia és ella, Rosalía Iglesias. Les anotacions dels agents apunten frases com: "Surt la Rubia de la perruqueria, s'atura en un quiosc i compra un cartró de tabac, ara va al pàrking del carrer Conde de la Cruz amb un Alfa Romeo".

O quan arribava a casa seva per avisar: "Entra la Rubia dins el niu. S'aixeca el servei". Iglesias també estava geolocalitzada a través de GPS per telèfon amb un sistema d'interceptació de les telecomunicacions (SITEL), un recurs públic d'aquest cos estatal.

rosalia iglesias barcenas EFERosalía Iglesias, 'La Rubia' / Foto: EFE

El Choco

Aspirava a un ministeri i es va quedar en Secretari d'Estat de Seguretat. Francisco Martínez es va penedir d'implicar-se per ajudar i remar a favor dels interessos de Cospedal, Rajoy i companyia, però és un dels més citats per Villarejo en les seves converses. També el va rebatejar, a vegades com a Choco i d'altres com a Paco. Martínez ha acabat imputat i ell mateix ho va reconèixer: "El meu grandiós error al Ministeri va ser la lleialtat cap als miserables d'en Jorge, en Rajoy i la Cospedal".

Francisco Martínez   ACNFrancisco Martínez / Foto: ACN

El Gordo

La vigilància a la dona de Bárcenas va ser efectuada per ordre directa del cap de la Unitat Central de Suport Operatiu d'aquell moment, el comissari Enrique García Castaño. D'ell depenia la direcció i el control de les actuacions de l'Àrea Especial de Seguiments. Segons un informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) incorporat al sumari, també és qui va explicar als agents encarregats de les vigilàncies que l'objectiu era l'obtenció d'informació que pogués ajudar a localitzar el patrimoni ocult dels Bárcenas. Villarejo l'anomena Gordo però també Big o Talla.

enrique garcía castaño EFE