El sector sobiranista dels comuns vol fer escoltar la veu. És per això que han creat una nova plataforma, Sobiranistes, que vol donar un toc d'atenció a l'espai polític per tornar als "valors fundacions". Els encarregats de presentar el nou corrent intern han estat dues de les cares més conegudes al Parlament, Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet, que han estat acompanyats de cares conegudes de la formació.

En paraules de la mateixa Alamany, es tracta de "redreçar el rumb" de la "deriva" dels comuns. La líder de la nova plataforma ha assenyalat alguns dels responsables de l'actual situació: els partits. “Hi ha actors que no han estat prou generosos”, ha criticat. “I ICV ha estat un dels entrebancs”, ha exemplificat. Ha evitat donar noms i cognoms. Sobre les represàlies, com el cessament de Marc Grau com a coordinador del grup parlamentari, ha insta els responsables a explicar les "misèries internes".

Sota el nom Som comuns, som sobiranistes, la nova plataforma s’ha presentant en societat amb un manifest que alerta que “fins ara no hem estat capaços de superar les dificultats, els vicis i les inèrcies dels partits tradicionals”, i que el partit no ha estat “prou fidel als objectius fundacionals”, també en el debat nacional.

“Massa sovint, s’ha deixat de reivindicar el sobiranisme, tot i ser un dels nostres valors originals”, asseguren els comuns sobiranistes, que insisteixen: “Avui, molts sobiranistes se senten completament orfes dins d’aquest espai polític”. Reivindiquen l’1 i el 3 d’octubre del 2017, que “van marcar un abans i un després en la nostra història política”.

A banda d’Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet, a l’acte també hi han assistit alguns dels qui se senten expulsats i arraconats de l’espai polític. És el cas l’històric membre d’EUiA i exdiputat, David Compayon, l’exdiputat de Podem Joan Giner i Marc Grau, que aquest dilluns ha estat cessat com a coordinador del grup parlamentari per “pèrdua de la confiança”. També hi han assistit l'exalcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, l'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, el membre de l'executiva Marc Parés i la regidora de BeC Mercedes Vidal.

Els coordinadors generals de Catalunya en Comú, entre ells l'alcaldessa Ada Colau, han estat convidats, però han rebutjat la invitació. Segons els organitzadors, un centenar de persones s'han quedat fora de la petitat sala de la Casa Golferichs de Barcelona

elisenda alamany joan josep nuet dolors sabate - carles palacio

“Redreçar el rumb”

L’actual portaveu al Parlament, Elisenda Alamany, ha insistit en un concepte: “redreçar el rumb” dels comuns. La líder de la nova plataforma ha lamentat que “l’eina ja no funciona, s’ha desviat del projecte inicial”. És per això que ha reclamat sortir del “replegament” per a construir una proposta sobiranista progressista.

“L’obligació d’algú que veu que l’eina ja no funciona és redreçar el rumb i dotar-nos de noves i millors eines”, ha defensat Alamany, que ha apel·lat als “grans consensos” de l’1-O i el 3-O. Ha alertat del risc de “replicar vicis i dinàmiques de partits vells” i d’apel·lar només a una “part més petita” del seu espai polític. També ha tingut un missatge pels partits que formen la confluència: “Els partits han de fer un pas enrere perquè el projecte faci un pas endavant”.

Per la seva part, Joan Josep Nuet ha subratllat que el nou corrent intern vol fer “aportacions positives”, i ha reivindicat que els debats que hi ha en el si dels comuns són “molt semblants als que té la societat catalana”. Ha recordat que el projecte política va néixer de la voluntat de defensar “totes les sobiranies”, també la “sobirania com a poble per a decidir lliurement el futur de Catalunya”.