Diversos partits i entitats sobiranistes han homenatjat aquest diumenge el president de la Generalitat, Francesc Macià, que va morir el 25 de desembre de l’any 1933, fa 83 anys.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat aquest diumenge "coratge, esperança i llibertat" i ha afirmat que l'expresident de la Generalitat Francesc Macià en va ser un exemple.

Ho ha dit en el cementiri barceloní de Montjuïc durant l'ofrena anual davant la tomba de l'expresident de la Generalitat en un discurs, després del qual no ha respost a preguntes dels periodistes i en què no ha valorat el discurs del Rei.

Puigdemont ha presidit l'ofrena del Govern al costat del vicepresident, Oriol Junqueras, i els consellers Carles Mundó, Meritxell Borràs i Antoni Comín.

En el discurs ha explicat que Macià va anteposar "la coherència personal i la fortalesa interior" per aconseguir els seus objectius i que això és el que ha de fer ara Catalunya.

Ha afegit que no es pot fer política a Catalunya "sense una insubornable vocació de llibertat".

Relació bilateral

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha reclamat avui que Catalunya pugui tenir una relació "entre iguals" amb el "Regne d'Espanya".

Junqueras ha explicat que no va mirar el missatge de Nadal del Rei, que va advocar per una Espanya en què la convivència democràtica estigui basada "en el respecte a la llei", en la unió i en una voluntat decidida i lleial de construir i no de destruir", ja que va argumentar que no és temps per a "fractures, ni divisions internes".

En referència a aquesta crida, Junqueras s'ha mostrat "absolutament a favor" d'evitar "confrontacions estèrils", de "respectar sempre la legalitat fruit de la democràcia i del nostre Parlament" i de mantenir "la millor relació possible amb Espanya i els ciutadans espanyols".

Una relació que, ha recalcat, ha de ser entre "iguals", ja que "les millors relacions possibles" són les que mantenen els ciutadans "igualment lliures", com passa entre Espanya i tots els països que en el seu moment se'n "van independitzar".

"La República catalana tindrà unes excel·lents relacions amb el Regne d'Espanya", ha dit Junqueras, que ha assegurat que Catalunya vol que a tots els països del seu entorn "les coses els vagin tan bé com es pugui" .

Junqueras ha homenatjat Macià en el 83è aniversari de la seva mort amb els consellers Carles Mundó i Antoni Comín; el portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, i el diputat de Junts pel Sí Eduardo Reyes.

Crítiques al discurs de Felip VI

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha reclamat que els catalans es puguin expressar "amb la mateixa llibertat" que ho va fer el rei Felip VI aquest dissabte al vespre en el seu discurs de Nadal. I, en concret, que al Parlament es pugui parlar "de tot".

De fet, per a Forcadell dissabte al vespre el Rei no va dir "res de nou". La presidenta de la cambra ha valorat les paraules del Monarca just després de fer l'ofrena floral a la tomba de l'expresident Francesc Macià. "Tenia un somni: una Catalunya políticament lliure, socialment justa i econòmicament pròspera. Està a les nostres mans fer-ho realitat", ha afegit Forcadell i ha fixat Macià com un "exemple per a tots, especialment en aquests moments".

Forcadell ha recordat Macià com un lluitador pels drets nacionals i socials. "Va intentar canviar el centralisme de l'Estat, va veure que no podia i va decidir, va triar que calia un estat per a Catalunya", ha afegit la presidenta de la cambra, que ha participat en l'ofrena al cementiri de Montjuïc acompanyada del vicepresident primer de la Mesa, Lluís Corominas (JxSí), i el secretari segon, David Pérez (PSC).

El PDeCat discrepa del discurs 

La coordinadora general del PDeCat, Marta Pascal, ha discrepat del missatge de Felip VI, i ha insistit que la plenitud en democràcia “és poder votar”. 

Pascal ha presidit l'ofrena del PDeCAT juntament amb els membres del partit Elsa Artadi i Genís Boadella i al costat del secretari general de la JNC, Sergi Miquel. Sobre el missatge nadalenc de Felip VI ha dit que "un rei del segle XXI hauria d'entendre que la plenitud dels demòcrates és posar les urnes".

En el seu discurs anterior davant dels militants del PDeCAT que han assistit a l'ofrena, ha assegurat que Catalunya està "un poc més a prop que mai" del que ha definit com el seu somni, pel que veu molt necessari seguir exhibint la unitat reflectida divendres a la reunió del referèndum.

Per la seva banda, el portaveu de Demòcrates, Antoni Castellà, ha interpretat aquest diumenge que el missatge nadalenc del Rei va ser una "crida a la unitat d'Espanya, de l'imperi", i ha afegit que això és el que hi hagut sempre en el nacionalisme espanyol.

Castellà ha dit que aquest missatge no és cap novetat perquè és diàleg "quan hi ha una proposta" i Demòcrates només veu en l'Estat espanyol intenció de parlar de tot menys de democràcia.