El síndic major de la Sindicatura de Comptes, Jaume Amat, ha explicat que es va adreçar en diverses ocasions al Parlament per demanar que "s'arreglés" la llicència per edat, segons ha explicat a una entrevista a Els Matins de TV3. Els treballadors de la Sindicatura estan adherits a la normativa de la cambra catalana pel que fa al personal i l'article polèmic és "d'aplicació directa". Una sentència del TSJC donava la raó a una treballadora que havia sol·licitat cobrar durant cinc anys sense treballar fins que es jubilés, i Amat va negociar amb els treballadors reduir aquest privilegi de 5 a 2 anys amb "condicionants". Després d'aquestes variacions, segons ha afirmat Amat, hi ha dos treballadors que s'hi han acollit, i un d'ells ja s'ha jubilat.

Decisió del TSJC

Segons ha detallat Amat, es va negar a atorgar la llicència per edat de cinc anys quan una treballadora va demanar adherir-se a aquesta figura, però el TSJC li va donar la raó amb l'argument d'estar regulada per un article vigent del Parlament. Després d'una "llarga" negociació, el síndic major ha dit que va arribar a un acord per "rebaixar al mínim" la llicència per edat i afegir condicionants. Un d'aquestes és que als 65 anys no es pot continuar treballant i un altre, que la petició ha de ser motivada per una raó. 

El síndic ha confirmat que la Sindicatura de Comptes no té poder per eliminar la polèmica llicència per edat perquè és una norma del Parlament. I ha explicat que, per aquesta raó, es va dirigir en diverses ocasions a la cambra catalana per exposar-hi el problema. En una reunió d'aquest dimarts, la Mesa va acordar tornar a obrir negociacions amb els treballadors del Parlament per extingir la llicència per edat, per corregir així la decisió de finals de desembre en què es va acordar rebaixar de 5 a 3 els anys en què es pot seguir cobrant sense treballar abans de la jubilació. Amat ha afegit que si el Parlament deroga l'article, "automàticament" també desapareixerà a la Sindicatura. 

Jubilació sense treballar

La Sindicatura de Comptes també ha jubilat funcionaris sense treballar, acollint-se a aquesta llicència per edat, és a dir, que han cobrat sense treballar els darrers anys de la seva vida laboral. Segons va avançar La Vanguardia, fa set anys que els empleats es poden acollir a aquest règim, tal com s'ha revelat aquest diumenge que han fet els funcionaris de la cambra catalana. 

Per la seva banda, el Síndic de Greuges també ha volgut sortir al pas davant d'aquesta polèmica i a través d'un comunicat ha informat que, des de l'inici de mandat de l'actual síndic, Rafael Ribó, el 2004, es va acordar "anul·lar l'aplicació de l'estatut del règim i del govern interiors del Parlament en matèria de personal", gràcies a l'"autonomia reglamentària, organitzativa, funcional i pressupostària" recollida en la llei que regula aquesta institució. 

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, també s'ha manifestat arran d'aquesta polèmica i aquest dilluns en una entrevista a TV3 va mostrar el seu rebuig a aquesta mena de règim laboral, tot i que va remarcar: "En nou mesos de presidència s'ha corregit". Segons Borràs, "abans de signar la primera nòmina vaig demanar informació sobre el que havia de signar, i em van informar de les llicències d'edat". En rebre aquesta informació, va considerar que la figura de les llicències d'edat era contraproduent i va iniciar els tràmits per canviar-la.