Els sis sindicats representats a les presons catalanes (UGT, CCOO, CSIF, Inter Sindical, ACAIP, i IAC-Catac) han fet un comunicat conjunt, en el qual demanen la dimissió de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart,  i del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, per l’assassinat de la cuinera de la presó de Mas d’Enric per part d'un reclús del centre, dijous a la tarda, que va provocar protestes dels funcionaris, que reclamen  més mesures de seguretat, en un dels centres del departament, a Barcelona. "Mostrem el nostre rebuig davant l’alarmant augment de les agressions i de les alteracions regimentals generalitzats a tots els centres penitenciaris. Diem prou als despropòsits dels nostres dirigents”, denuncien al comunicat.

Els sindicats reclamen la dimissió immediata de la consellera Ubasart, dos dies després que el president, Pere Aragonès, hagi anunciat la convocatòria d’eleccions al Parlament per al 12 de maig. A partir de dimarts, quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat la dissolució del Parlament i la convocatòria electoral, tot el Govern estarà en funcions. Per la seva banda, Junts i el PSC exigeixen explicacions i la consellera de Justícia ja ha demanat la seva compareixença urgent al Parlament, que ha de fixar la data.

Aquest divendres els funcionaris han traslladat la protesta a tots els centres penitenciaris, i n'han tancat les entrades i sortides. Davant la contundència de la protesta, la consellera Ubasart ha convocat els representants dels sindicats a la seu del departament aquest migdia, els quals mantenen la protesta perquè n'exigeixen la dimissió. Hi ha sindicats que es plantegen no anar a la reunió, segons indiquen alguns dels concentrats.

Promesa de més recursos

La consellera  Ubasart ja ha fet la reunió amb els directors de les presons, de manera telemàtica, per saber la situació real dels centres. Els ha demanat que s'intentin garantir els serveis, segons ha comunicat el Departament. Des de primera hora del matí, s’ha configurat un gabinet de crisi encapçalat per la consellera i el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, i l’equip directiu de la conselleria. En el marc d’aquest gabinet, s’estan monitorant els esdeveniments, s’indica.

Per la seva banda, la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, ha demanat aquest divendres al migdia “calma i tranquil·litat” als sindicats de presons per reconduir la tensió que es viu als centres des de dimecres, arran de la mort d’una cuinera de la presó de Mas d’Enric a mans d’un pres. Després que aquest dijous els sindicats intentessin entrar per força a la seu del Departament de Justícia, aquest divendres han tallat els accessos a diverses presons, cosa que ha obligat a reduir l’activitat normal dels centres. Vilagrà ha recordat que el Govern ja ha previst augmentar la plantilla, i que negociarà més millores, però ha demanat restablir la normalitat als centres immediatament.

Crítiques de Junts i PSC

La crítica dels grups de l’oposició s’ha afegit a la dels sindicats de presons. La portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, ha lamentat que el Govern "hagi abandonat" els professionals de l'àmbit penitenciari i li ha reclamat que prengui "mesures" després de l'assassinat d'una cuinera de la presó de Mas d'Enric. "Malgrat la convocatòria d'eleccions, cal que el Govern no faci deixadesa de funcions i que adopti mesures davant d'aquest fet tan greu", ha afegit a través d'un comunicat. Junts exigeix l'aplicació del reglament penitenciari en els casos de violència i agressions. I també demana que es valori la perillositat de la feina dels professionals de presons, com es fa amb la del cos de Mossos d’Esquadra o els Bombers de la Generalitat.

Per la seva part, la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha avançat que el seu grup demanarà la compareixença urgent al Parlament de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, després del "terrible assassinat" d'una cuinera de la presó de Mas d'Enric per part d'un reclús. Romero veu "inacció i silenci" de l'executiu català. "Transmetem el nostre suport a la família de la Núria i a tots els treballadors i treballadores de Presons, que fa anys que pateixen malestar per la falta de condicions laborals", ha afegit la portaveu socialista des del seu compte de la xarxa social X.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!