Lamini Sarr, membre i portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, ha criticat el racisme i la persecució al "pobre" que s'amaga darrere del dispositiu policial contra els manters, assenyalant que "el problema no és l'espai públic, sinó qui l'ocupa".

El portaveu dels manters ha apuntat en una entrevista a EFE, que "hi ha moltíssimes persones" que ocupen l'espai públic, des de turistes o grups de bicicletes fins a terrasses de bars, però que el problema és que "el pobre no pot ocupar-lo". I així ha justificat que l'Ajuntament de Barcelona hagi destinat un centenar d'agents de diversos cossos de seguretat per eradicar la venda ambulant.

En aquest sentit, Sarr ha censurat el "canvi radical" emprès pel govern municipal defensant que "no es pot ser d'esquerres i parlar de pressió, persecució i inseguretat" com a receptes contra els manters. Ha lamentat el discurs del govern de Colau, remarcant que "no és el que tenien abans de les eleccions".

Llei d'Estrangeria

Sarr ha assegurat que la causa de tot aquest conflicte és que "els polítics no volen atacar directament la Llei d'Estrangeria" i ha indicat que sense aquesta legislació, no existiria el 'top manta'. Ha explicat que "el nostre somni no era aquest" i que pensaven que "aquest era un territori de drets, amb democràcia i on es respecten els drets humans". El portaveu ha subratllat que la Llei d'Estrangeria "no deixa altres opcions" a les persones en situació irregular i que només els queda vendre al carrer.

Actualment, la via més recorreguda per obtenir 'els papers' acostuma a ser la de l'arrelament social, segons la qual la normativa demana acreditar haver viscut a Espanya durant un període mínim de tres anys, estar mancat d'antecedents penals durant l'últim lustre, comptar amb un contracte de feina de mínim un any de durada i presentar un informe administratiu d'arrelament.

Sarr ha destacat que entre els manters "hi ha persones que poden donar un curs de matemàtiques, hi ha metges, soldadors advocats, i ha asseverat que "aquesta gent no li agrada estar venent al carrer i córrer davant la policia", però que no tenen una altra opció.

Projectes Socials 

El portaveu ha demanat a l'Ajuntament que "retiri el dispositiu policial immediatament perquè tots aquells que no tenen nòmina ni cobren l'atur, puguin treballar per a arribar a final de mes". I ha reclamat que s'ha d'apostar per "projectes socials per ajudar-los a sortir de la pobresa i tenir dignitat i drets".

En aquest sentit, el Sindicat Popular de Venedors Ambulants ha presentat vuit projectes que permetrien a desenes de manters abandonar aquesta activitat, però que requereixen finançament i plans d'ocupació. Entre ells es compten projectes d'agrocultiu ecològic, d'impressió serigràfica, de pesca local i proximitat o de costura sostenible.