El sindicat policial JUPOL ha exigit el cessament o la dimissió immediata del delegat del govern espanyol a Madrid per les ordres de carregar contra els manifestants que estaven a la seu del PSOE aquest dilluns. El sindicat ha lamentat els atacs que han rebut a través de les xarxes socials i diverses plataformes per les càrregues policials anit al madrileny carrer de Ferraz. A més, JUPOL sol·licita al ministre de l'Interior que deixi d'amagar-se, i depuri les responsabilitats tant del ministeri com del govern espanyol, així com exigeixen la defensa dels agents de la policia per intervenir "sota ordres polítiques". 

"Ordres directes"

Des del sindicat denuncien que l'actuació policial es va produir després de "rebre ordres directes", en els diferents grups intervinents, per part de la cúpula del govern espanyol i després que diversos grups de manifestants tractessin de trencar el cordó policial i el llançament per part dels concentrats d'objectes contundents contra els agents. Amb tot, els policies asseguren que l'actuació policial es va fer de manera "completament proporcional" a les agressions que estaven rebent "emprant els materials autoritzats i un ús proporcionat de la força". A més, han aprofitat el comunicat per fer una crida a la calma a la ciutadania per evitar que es repeteixin situacions com les de la passada nit a la seu del PSOE. 

El portaveu del sindicat, Ibón Domínguez, ha explicat aquest dimarts que creuen que la decisió d'utilitzar els gasos lacrimògens "ha estat més política que operativa". Així ho ha afirmat en una entrevista a la cadena Cope, i ha enviat un missatge al govern espanyol: "vull donar l'enhorabona a Marlaska i Sánchez, perquè gràcies a la seva decisió ara els dolents no són ells amb l'amnistia, sinó la Policia. Aquesta és la desgraciada realitat que ahir van viure els companys de la UIP, a qui nosaltres no podem fer una altra cosa que donar-los suport". 

Interior defensa l'actuació policial

El Ministeri de l'Interior ha defensat l'actuació "proporcional" de la Policia Nacional en la manifestació enfront de la seu del PSOE i ha negat que es donessin ordres polítiques als agents. "El PP es confon de Ministeri de l'Interior, el confon amb el de Zoido o Fernández Díaz, en el qual es donaven ordres polítiques als agents", han assenyalat fonts del departament que dirigeix Fernando Grande-Marlaska, en referència als ministres del PP. Segons apunten les fonts, la Policia Nacional "actua sempre en paràmetres de proporcionalitat per garantir la seguretat de tots, i utilitza el material adequat en cada circumstància". Durant la manifestació d'aquest dilluns, els agents de la Policia Nacional desplegats van carregar després de diversos avisos en els quals van constatar la presència d'uns 200 infiltrats d'"estètica ultra" i capbussats entre manifestants pacífics.