El Síndic de greuges, Rafael Ribó, i l’adjunta per a la defensa dels drets de la infància i l’adolescència, Maria Jesús Larios, han comparegut aquest divendres davant els mitjans de comunicació per explicar les actuacions iniciades al voltant dels abusos sexuals infantils en institucions de l’Església catòlica, arran de les denúncies fetes públiques els darrers dies per possibles víctimes d’aquests abusos.

El Síndic considera que, si bé la lluita contra l’abús sexual infantil és transversal i afecta totes les administracions i entitats civils o religioses, el lideratge efectiu de les polítiques i de les mesures de protecció de la infància i l’adolescència correspon al departament que té atribuïda la protecció de la infància i al Departament d’Educació, en tant que l’escola és un dels principals espais de la vida dels infants. A més, en aquesta matèria, demana de manera específica a les autoritats de l’Església catòlica que cooperin en la investigació.

En una resolució, el Síndic ha exposat els punts més destacats de les accions que la institució ha iniciat i dels treballs que continuarà duent a terme, pels quals compta amb el suport d’una comissió. Així, ha articulat un equip específic per atendre totes les víctimes que se li adrecin per exposar el seu cas i orientarà les seves actuacions a l’anàlisi dels fets, la determinació de responsabilitats amb relació als drets dels infants i l’impuls per a la creació dels mecanismes de prevenció, detecció, intervenció i reparació.