Tant l'aplicació de l'estat d'alarma, com les diverses mesures preses pels governs durant la pandèmia han estat qüestionades en reiterades ocasions. Aquesta vegada ha estat el síndic de Greuges, Rafael Ribó, qui ha alertat de "vulneració de drets" durant la pandèmia. Ho ha denunciat en el seu informe del 2020 presentat aquest dimecres al ple del Parlament de Catalunya. 

Ha afegit que el 2020 ha estat un any que ha batut rècord de denúncies "per la gravetat de la crisi de la covid", que assegura que ha evidenciat la vulnerabilitat, precarietat i pobresa de determinats grups socials. 

Drets afectats 

El dret de reunió i manifestació són els que principalment s'han vist afectats amb l'aplicació de l'estat d'alarma. A més, s'han disparat les xifres d'abusos racistes i de violència masclista. Ribó ha posat sobre la taula aquestes mancances així com la necessitat de la necessitat de "no persecució policial" per motius polítics. 

Així mateix, ha apel·lat al Parlament a posar en marxa els mecanismes de renovació del síndic i "no caure en mentides per forçar la renovació". Ho ha expressat amb relació a l'alerta de la Sindicatura de comptes d'un fraccionament indegut que va detectar en un contracte del síndic de Greuges, en una informa sobre l'entitat de l'exercici de 2019.

Desigualtat social 

Sobre la desigualtat social, el síndic ha reclamat augmentar el pressupost i "millorar així la retribució, les infraestructures, més recursos humans i materials, i una major inversió en atenció primària" i  la necessitat d'abordar la salut mental.

També ha parlat de bretxa digital, de no igualtat en l'accés als recursos educatius i de la necessitat d'habitatge "per a satisfer la demanda de la gran majoria de les capes socials".

Igualment, ha exigit revisar el model actual de residències i atenció a la gent gran, ha criticat que el desplegament de l'ingrés mínim vital va ser insuficient. 

Retrets al ple 

Unes afirmacions que han generat reticències a la cambra catalana. El PSC l'ha acusat de "no exercir el càrrec amb neutralitat política". 

Per contra, Junts ha admès que l'informe reflecteix una reculada en drets i un alentiment del benestar i del progrés, i ha assegurat que els Pressupostos de 2022 del Govern volen donar resposta a aquesta situació: "És responsabilitat de tots sentir els crits d'alerta d'aquest informe".

L'estat d'alarma 

En aquest sentit, fa uns mesos, el Tribunal Constitucional (TC) ja va sentenciar l'estat d'alarma aplicat pel govern espanyol al considerar que les mesures restrictives que es van implantar estaven permeses per l'estat d'excepció, però no pel d'alarma. 

 

Imatge principal: El síndic de greuges, Rafael Ribó al Parlament / Europa Press