El síndic d'Aran, Francés X. Boya (UA), deixarà el Conselh Generau per ocupar un càrrec al govern espanyol, segons ha avançat el diari Segre i ha pogut confirmar l'ACN. De fet, la llei de règim especial de la Val així ho estableix i serà rellevat per l'actual vicesíndica primera i responsable de Salut, Maria Vergés.

Boya, com a nou secretari general per al Repte Demogràfic, passarà a ocupar-se de les polítiques per revertir la despoblació i millorar la cohesió territorial, tot depenent de la vicepresidència quarta de l'executiu, que ocupa la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera. El seu nomenament s'ha fet oficial en la sessió del Consell de Ministres d'aquest dimarts.

Boya ha dit que és càrrec que "l'honora" i que respon "al treball per al desenvolupament dels territoris de muntanya i el món rural" que ha fet durant el transcurs de la seva activitat política. Boya ha exposat que se centrarà a treballar per al desenvolupament rural, la innovació als territoris de muntanya i revertir el despoblament.  

Així, ho va plantejar tant durant la seva etapa com a senador socialista (2011-2015), com quan era diputat provincial a la Diputació de Lleida (2015-2019), a més de com a president de l'Associació Espanyola de Municipis de Muntanya. El síndic ha destacat que aquest càrrec es tracta també d'un "reconeixement per a l'Aran i les oportunitats de futur que s'obren per al territori".

Maria Vergés, la substituta

El nomenament és incompatible amb les funcions de síndic d'Aran, tal com estableix la Llei d'Aran, per la qual cosa està previst que aquest dijous presenti la seva renúncia com a síndic, en un ple extraordinari en el qual la vicesíndica primera d'Aran, Maria Vergés, assumirà la sindicatura. Boya deixa el Conselh a la meitat del seu segon mandat, tenint en compte que va estar al capdavant d'aquesta institució entre el 2007 i el 2011. El tema de la despoblació rural i com frenar-la ha estat un dels que ha anat treballant durant la seva carrera política. 

Maria Vergés, vicesíndica primera d'Aran, és actualment consellera de les àrees de Cultura i Llengua, i d'Igualtat, Benestar i Salut del Conselh Generau d'Aran. Boya ha manifestat que representarà un canvi generacional a la política aranesa.