Nou acord entre ERC, Junts i el PSC. El Parlament ha aconseguit aprovar aquest dimecres la reducció del mandat d'un total de deu càrrecs públics. Concretament, els òrgans afectats són el Síndic de Greuges, l'Oficina Antifrau i el Consell de Garanties Estatutàries: tots ells veuran com els seus mandats s'escurcen de nou a sis anys. La proposta s'ha fet efectiva gràcies al vot favorable de les tres formacions, que han celebrat la mesura. Esquerra, Junts i els socialistes han pogut impulsar aquesta reducció després d'haver acordat el passat desembre el nomenament de diversos càrrecs caducats que depenen de la cambra catalana. D'altra banda, els comuns, la CUP i el Partit Popular s'han abstingut, mentre que Ciutadans (que ha presentat una esmena a la totalitat i ha proposat un sistema d'elecció alternatiu) i Vox han votat en contra.

En total, els afectats són l'actual titular del Síndic; el president, el vicepresident i els sis consellers del CGE; i el director de l'OAC. Ara bé, les tres proposicions de llei (una per a cada organisme) inclouen disposicions transitòries perquè als membres que tenen els mandats vigents no els afecti aquesta reducció de mandats. Es tracta de l'actual director d'Antifrau, Miguel Ángel Gimeno, dos consellers del CGE i excepcionalment alguns dels nous membres del CGE. La reducció de mandats ja s'aplicarà als càrrecs que es designin un cop el text s'hagi publicat al Diari Oficial de la Generalitat.

"Majoria qualificada" de PSC, ERC i Junts

Durant el debat del ple, el PSC, ERC i Junts han defensat la reducció dels mandats i han reivindicat la "majoria qualifica" que han assolit per arribar a un acord. A més, els socialistes han aprofitat per criticar la proposta de Ciutadans per ser "enrevessada", i han recordat que quan els taronges van ser la primera força a la cambra van "bloquejar sistemàticament la renovació dels càrrecs per la seva incapacitat de dialogar i d'arribar a qualsevol mena d'acord". El diputat d'ERC, Jordi Orobitg també ha carregat contra Cs, afirmant que el sistema d'elecció que planteja seria "ineficient i ineficaç" i convertiria les institucions en "organismes tecnocràtics". I des de Junts, David Saldoni ha aprofitat per remarcar la importància d'aquestes institucions per a Catalunya perquè ofereixen "un molt bon servei als ciutadans i a les administracions".

Mentrestant, la cupaire Eulàlia Reguant ha vist amb bons ulls la reducció a sis anys, però ha justificat l'abstenció perquè la mesura s'emmarca en els acords entre PSC, ERC i Junts que ja fa mesos que critiquen. Pels comuns, Susanna Segovia ha defensat el sentit de vot perquè creu que fa falta un debat més profund. I el diputat del PP Alejandro Fernández també ha celebrat la reducció, però l'ha considerat un "maquillatge que no serveix per amagar" els acords entre les tres formacions. Vox ha utilitzat l'oportunitat per carregar contra les institucions catalanes, exigint la seva supressió pel seu cost i la duplicitat de funcions amb les estatals. I Ciutadans ha explicat que la seva proposta és una resposta a la "cortina de fum" del repartiment de càrrecs entre socialistes, republicans i els de Carles Puigdemont.