La consellera d'Educació, Anna Simó, ha carregat amb contundència aquest dimecres contra el PP, Vox i Ciutadans davant els seus "reiterats intents per tergiversar i falsejar" la realitat de la immersió lingüística i del sistema educatiu a Catalunya. Una setmana després de conèixer l'informe de la missió d'eurodiputats de dreta i extrema dreta que van visitar Catalunya —aquest apunta que el castellà ha de tenir "equivalència" amb el català—, Simó s'ha negat a "demanar perdó" —com li demanava Ciutadans— per la immersió lingüística: "Aquest model atorga igualtat d'oportunitats a tots els alumnes. No demanaré perdó perquè respecto les institucions europees, no com Dolors Montserrat". A parer de la consellera, amb iniciatives com aquesta missió aquestes tres formacions busquen "la humiliació i culpabilització des d'una victimització impostada": "Tergiversen les paraules i les polítiques educatives que impulsa el Parlament".

Al llarg de la seva intervenció, després d'una interpel·lació de Cs sobre l'ús de les llengües a l'escola, la titular del Departament d'Educació ha tractat de desmuntar les "mentides" sobre la missió: "Els vaig tractar de manera exquisida, vaig respondre responsablement totes les seves preguntes i els vaig donar totes les lleis i la normativa vigent". En aquest sentit, ha lamentat que els membres que van venir a Catalunya el passat mes de desembre per analitzar el model d'immersió lingüística "no van escoltar ningú que no combregués amb els seus apriorismes i prejudicis": "No van escoltar representants de les famílies, tampoc als representants sindicals dels docents ni la veu de pedagogs i experts, no fos cas que els espatllessin els titulars que esperaven obtenir".

Encara sobre aquest tema, Anna Simó ha afegit que l'actual sistema "té l'obligació de fer que els alumnes siguin competents en, almenys, tres llengües" i considera que aquest té "beneficis instrumentals i acadèmics". Entre altres, ha mencionat, "facilita la incorporació al món laboral de més de 15 milions d'habitants i 10 milions de parlants". De fet, la consellera d'Educació ho ha contraposat a les iniciatives del PP, Ciutadans i Vox que, segons ella, "només faria que els alumnes fossin competents en dues llengües i cap d'elles seria el català o l'aranès". Tot plegat ha arribat com a resposta a Anna Grau. La portaveu dels taronges ha recordat fragments de l'informe de la missió d'eurodiputats i ha exigit a la consellera que "demani perdó" als parlamentaris que van venir per dir "mentides i escopir" sobre l'escola catalana. "L'informe diu massa poc", ha afirmat Grau.

Pinya del Govern i Junts contra el "relat fals i manipulat" sobre l'escola catalana

Abans d'aquest debat, Junts per Catalunya també ha interpel·lat sobre aquesta qüestió. Concretament, el diputat Francesc de Dalmases ha destacat que l'informe dels eurodiputats que van venir a Catalunya conté un "relat fals" que "manipula i insulta l'escola catalana". Dalmases ha carregat contra Dolors Montserrat, presidenta de la comissió de Peticions de l'Eurocambra, per contribuir a la "devaluació i perversió" de les institucions europees. En aquesta línia, el parlamentari juntaire ha recordat que la Comissió Europea ha recordat sovint que el Parlament Europeu "no té competències" en aquesta qüestió i que missions com aquestes s'haurien d'inadmetre. Sobre Montserrat, Francesc de Dalmases ha afegit que no compleix amb les seves tres missions al capdavant d'aquesta comissió, que han de ser "l'arbitratge, la neutralitat i l'observació del reglament". Per tot plegat, davant aquesta operació "grollera", Dalmases ha explicat que formularan una moció perquè el Parlament denunciï aquest "ús partidista" de les institucions europees per part del PP, Cs i Vox: "Fem-ho junts i coordinats".

Al seu torn, la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha compartit el discurs del diputat de Junts i ha indicat que es tracta d'una "preocupació compartida". "Vam veure un esperpent la setmana passada, un circ sense cap mena d'efecte amb una finalitat purament partidista que acaba laminant la credibilitat de les institucions europees", ha denunciat. Serret ha celebrat aquesta voluntat de "front comú" per seguir defensant que "l'escola catalana és font de riquesa i cohesió social".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!