La falta d'al·legacions de l'Advocacia de l'Estat sobre la sentència de la Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que va reconèixer la immunitat com a europarlamentari del líder d'ERC, Oriol Junqueras, confirma la impossibilitat que el socialista Pedro Sánchez sigui investit president del Govern pel Ple del Congrés abans de Nit de Cap d'Any.

Així les coses, tot sembla indicar que l'impàs en el qual estan des del cap de setmana passat les negociacions del PSOE amb ERC per aconseguir la seva abstenció en la investidura continuarà almenys fins aquest divendres. Durant el seu Congrés Nacional de dissabte passat els independentistes van supeditar la reactivació de les seves converses formals amb els socialistes a un gest de l'Advocacia de l'Estat favorable a Junqueras.

Dilluns passat, la Mesa del Congrés va autoritzar la celebració d'un eventual Ple durant l'últim cap de setmana de l'any, en previsió que un possible acord permetés convocar el debat d'investidura els dies 27 i 28, amb la segona votació el 30.

Això hauria estat possible si l'Advocacia de l'Estat, dependent del Ministeri de Justícia, hagués fet públiques les seves al·legacions el mateix dilluns, però no va ser així. I com que tampoc no té previst donar-les a conèixer aquest dijous, les possibilitats de celebrar el Ple abans de final d'any estan ja pràcticament descartades.

El calendari

El Reglament del Congrés no preveu cap termini per a la convocatòria del debat d'investidura, que és facultat exclusiva de la presidenta de la Cambra, però per logística i d'acord amb els precedents, aquest hauria de fixar-se entre 24 i 48 hores abans del seu inici per garantir que tots els diputats, especialment els que viatgen des de les Canàries i les Balears, arribin a temps.

Així les coses, encara en el cas que l'Advocacia de l'Estat donés a conèixer la seva postura aquest divendres i la resposta satisfés ERC, el Ple d'investidura podria organitzar-se com aviat per a diumenge i la segona votació, necessària per investir a Sánchez, hauria de ser l'1 de gener, dia festiu.

A més, està previst que després de la resposta de l'Advocacia s'hagin de succeir altres esdeveniments com la reunió del Consell Nacional d'ERC per analitzar l'escrit i debatre el seu vot, així com el tancament de les negociacions que el PSOE té obertes amb Unidas Podemos i altres partits, que, en principi, s'haurien de concretar en la firma d'acords abans d'iniciar el debat d'investidura.