L'Advocacia de l'Estat no donarà a conèixer aquest dijous el seu escrit d'al·legacions respecte de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que va reconèixer la immunitat com a europarlamentari del líder d'ERC, Oriol Junqueras, mentre estava sent jutjat en el Tribunal Suprem pel procés, segons han confirmat a Europa Press fonts jurídiques i governamentals.

El nou de l'assumpte tècnic a tractar, unit a les conseqüències polítiques de l'informe, el contingut del qual es vincula a un acord d'investidura entre el PSOE i ERC, podria obligar els Serveis Jurídics de l'Estat a esgotar els terminis de presentació de l'escrit, que conclouen el 2 de gener.

En el mateix sentit s'ha pronunciat públicament aquest dijous la ministra de Defensa, Margarita Robles, que en un entrevista on ha defensat que es tracta d'un procés judicial "complicat" que requereix "prudència" i "respecte".

Els Serveis Jurídics de l'Estat són l'única part que encara no ha presentat l'escrit d'al·legacions requerit per la sala del Tribunal Suprem que va jutjar el procés, que és el que ha de dictar una resolució que doni resposta a les posicions del tribunal de Luxemburg.

Què diuen les parts?

La Fiscalia es va pronunciar el mateix dia en què es va conèixer la resolució del TJUE en el sentit d'assenyalar que la immunitat ja no hi ha aplicar-la en el cas de Junqueras perquè ja no és un pres preventiu, sinó un condemnat en ferm. Demana a més la Fiscalia que el Suprem executi ja la inhabilitació de Junqueras com a europarlamentari, i en ambdós aspectes s'ha pronunciat l'acusació popular, exercida per Vox.

La defensa de Junqueras, tanmateix, va remetre el seu escrit a la Sala dimarts passat exigint a la Sala l'"immediat alliberament" del seu client perquè pugui anar al Parlament Europeu a obtenir la seva acta de diputat, tot això com a conseqüència d'haver estat reconeguda la seva immunitat pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Demana també Junqueras que es declari en suspens la tramitació de la causa en el Tribunal Suprem des del passat 13 de juny, data en la qual es va proclamar oficialment Junqueras com a candidat electe a l'Eurocambra, i, en conseqüència, decreti la nul·litat de la sentència del procés.