Shakira volia evitar anar a judici per frau fiscal i, de retruc, no pagar la famosa pena del 'Telediari'. Però la cantant colombiana ha decidit, finalment, tirar endavant el seu procés amb la justícia espanyola per defensar que està lliure de culpa: "Soc innocent", reitera davant el frau de 14,5 milions d'euros que va cometre contra Hisenda. D'aquesta manera es nega en rotund arribar a un acord amb la Fiscalia en relació amb el plet que té obert. I reitera que ja va posar les seves obligacions pendents al dia. 

"No tinc res pendent amb la justícia"

"Shakira i el seu equip consideren que aquest cas constitueix un total atemptat als seus drets, ja que sempre ha demostrat una conducta impecable, com a persona i contribuent, i una plena disposició per resoldre qualsevol diferència des del primer moment, fins i tot abans del procés penal. Tot i discrepant el seu equip jurídic sobre la consistència del suposat deute, l'artista va procedir immediatament al pagament de 17,2 milions que segons l'Agència Tributària espanyola havia d'abonar i, per tant, des de fa molts anys no hi té res pendent amb Hisenda", subratlla en un comunicat el seu equip. Aquests 17,2 milions d'euros és el total del que no havia pagat i la multa derivada pel retard.

"Utilitzen la pressió mediàtica com a mecanisme recaptatori"

D'altra banda, la cantant colombiana subratlla la seva sorpresa per l'anomalia amb què s'ha trobat davant la justícia espanyola, si ho compara amb d'altres. "Sempre he complert de manera impecable en les més de 20 jurisdiccions en les qui ha tributat, i mai m'havia trobat una persecució amb tal falta de raonabilitat i tan encarnissada per part del fisc, ni un ús tan evident de la pressió mediàtica i reputacional com a mecanisme recaptatori". I conclou que la mateixa Fiscalia "continua a dia d'avui sense aportar cap mena de prova".

I encara va més enllà: "Han abusat d'un concepte jurídic indeterminat, com és el de les absències sobre la base d'una qüestió tècnicament discutible de qui ni tan sols merita a Espanya ja que els seus beneficis provenen de l'exterior on treballa i exerceix la seva professió". D'aquesta manera acusa a la Fiscalia de voler beneficiar-se dels seus beneficis pel programa The Voice, "quan encara no era resident a Espanya" i de les seves gires internacionals. A més, lamenta que el mateix ens recorri a "mitjans indeguts per pressionar" i que acabi acceptant unes culpes que no considera que sigui així.

Quan va fixar la seva residència a Espanya?

El punt més discutible és a partir de quin moment Shakira va fixar la seva residència a Espanya. En el seu dia, l'Audiència de Barcelona ja va desestimar el seu recurs davant els indicis que ja el 2012 residia a l'Estat i, per tant , estava obligada des d'aleshores a tributar en aquest país. En canvi, ella al·lega que la seva presència va ser "esporàdica" fins el 2015. De moment, segueixen pesant sobre ella sis delictes fiscals comesos entre el 2012 i el 2014. Segons l'acusació, durant aquests anys la cantant ja era resident fiscal a Espanya.