Cada cop que s’apropa Setmana Santa esclata la mateixa polèmica a l’entorn de les casernes i edificis militars sobre de quina manera ha d’onejar la bandera espanyola, perquè una tradició d’arrel religiosa preveu que la ‘rojigualda’ voleï a mig pal, en senyal de dol per la mort de Crist, un extrem que contrasta frontalment amb l’esperit aconfessional i laic de l’estat de dret consagrat a la Constitució Espanyola.

Així, l’any passat, quan el ministeri de Defensa estava en mans de l’avui la retirada políticament María Dolores de Cospedal, es va prendre la decisió de mantenir les banderes a mig pal entre la tarda del Dijous Sant fins a mitjanit de Dissabte a Diumenge Sant a les unitats, bases, aquarteraments militars, la seu central del Ministeri de Defensa i les delegacions territorials del Departament.

El 2018 es va considerar que l’oneig a mig pal s’havia de mantenir perquè formava “part de la tradició secular dels exèrcits", i per això, "no entra en contradicció amb el caràcter aconfessional de l'Estat espanyol".

Enguany però, el govern espanyol és d’un altre color i això es nota, perquè l’actual titular de defensa, Margarita Robles, ha decidit que aquest 2019 no hi haurà banderes a mig pal, és a dir que les banderes onejaran de la mateixa manera que la resta de dies de l’any.

Amb tot, es manté el permís als militars per participar, de manera oficial, en processons de caire religiós, sempre i quan ho facin de manera voluntària. Així, està confirmat que enguany hi hagi militars de l’Exèrcit de l’Aire en processons a Alcantarilla, legionaris a Málaga, i membres de l’Armada a Marín, Cartagena i San Fernando.