Des de les 14:00 hores de dijous 29 de març fins a les 00:01h de Diumenge 1 d'abril, la bandera espanyola d'unitats, bases i aquarteraments militars, així com les de la seu central del Ministeri de Defensa i les delegacions territorials del Departament, onejarà a mig pal com a reflex de la mort de Crist.

Aquesta mesura, que porta dècades aplicant-se, sumada a la participació -suposadament voluntària-, de diverses unitats militars en diferents festivitats relacionats amb la Setmana Santa posa en dubte el pretès laïcisme de la forces armades espanyoles, malgrat que el Ministeri de Defensa, dirigit per Maria Dolores de Cospedal, no veu en això cap contradicció.

Efectivament, Fonts de Defensa asseguren que "l'oneig a mig pal en determinades dates" és justificable perquè "forma part de la tradició secular dels exèrcits", i per això, "no entra en contradicció amb el caràcter aconfessional de l'Estat espanyol".

És a dir, que Defensa justifica que l'exèrcit tingui actituds confessionals malgrat el marcat en l'articulo 16.3 de la Constitució Espanyola: "Cap confessió no tindrà caràcter estatal", i per a això recorda una sentència del Tribunal Constitucional de 2011 en què es fixa que "quan una tradició religiosa es troba integrada al conjunt del teixit social d'un determinat col·lectiu, no es pot sostenir que a través d'ella els poders públics pretenguin transmetre un suport o adherència a postulats religiosos".

Participació en més de 200 actes

Aquest mateix argument serveix a l'exèrcit per justificar la seva participació en més de dos centenars d'actes religiosos sempre a partir de la participació "voluntària" d'unitats militars.

Així, militars de l'Exèrcit de Terra seran presents en 152 actes que se celebren a 80 ciutats espanyoles amb tradició processional i castrense, com Badajoz, Màlaga, Sevilla, Còrdova, Ronda (Màlaga), Valladolid, Astorga (Lleó) o diverses localitats de les Illes Canàries. Per la seva part, l'Armada prendrà part en nombrosos actes religiosos de ciutats espanyoles com Lugo, Pontevedra, Punta Umbría (Huelva), Antequera (Màlaga), Sevilla, Las Palmas de Gran Canària, Zamora o Cadis. Finalment, membres de l'Exèrcit de l'Aire participaran en processons a Alcantarilla (Múrcia), Cartagena, Huelva, Màlaga, Sevilla, Granada, Getafe (Madrid), Peñafiel (Valladolid) o Valdepeñas (Ciudad Real), entre d'altres.

Cospedal, en primera línia

De fet, la ministra María Dolores de Cospedal té previst participar en actes religiosos, començant aquest mateix dimarts a la tarda, quan assistirà a una processó a Cartagena que tindrà lloc a l'Arsenal Militar, és a dir, dins d'una instal·lació de l'Armada.