Meritxell Serret (ERC) i Lluís Puig (JxCat) ja han entregat les credencials al Parlament com a electes, tal com ha avançat Catalunya Ràdio i han confirmat a l'ACN fonts dels dos grups. Puig, exiliat a Bèlgica, encara té pendent alguna documentació però ja ha iniciat els tràmits, així com la majoria d'electes de la formació.

Qui no ho ha fet, i tampoc s'espera que ho faci, és el seu cap de llista i president, Carles Puigdemont, també a l'exili, que prioritza la condició d'eurodiputat -incompatible amb l'escó al Parlament. D'aquesta manera, Puigdemont renunciarà a l'escó de la cambra catalana per mantenir la cadira a l'Eurocambra i, en el seu lloc, Josep Costa entraria al Parlament.

Carles Puigdemont Parlamento Europeo 4 EFE

Imatge: Puigdemont a l'Eurocambra / EFE

El calendari del Parlament

El Parlament s'ha de constituir com a molt tard dins dels 20 dies hàbils següents a les eleccions, per tant el 12 de març. En aquesta primera sessió s'escullen el president o presidenta del Parlament, els dos vicepresidents i els quatre secretaris de la Mesa.

La investidura del nou president o presidenta ha de començar dins dels deu dies hàbils següents a la constitució. Un termini que acabaria el 26 de març si la cambra es constituís exhaurint el termini de vint dies.

En cas que el candidat a la presidència no aconseguís el suport de la majoria absoluta dels diputats (un mínim de 68 escons), es pot sotmetre dos dies després a un segon debat i votació en què n'hi ha prou amb majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra.

La sessió constitutiva és el primer ple de la legislatura i l'haurà de convocar el vicepresident del Govern en funcions, en substitució del president. Abans, els diputats proclamats electes hauran d'haver accedit al ple exercici de la condició de parlamentaris; per fer-ho, cal que lliurin la credencial expedida per la junta electoral al registre del Parlament, que jurin o prometin per escrit respectar la Constitució i l'Estatut, i que presentin les declaracions de béns i de càrrecs i activitats.

El ple de la sessió constitutiva el presideix el diputat de més edat, assistit pels dos més joves. És el que s'anomena mesa d'edat. En aquesta sessió s'elegeix la presidència, les dues vicepresidències i les quatre secretaries de la Mesa. Tot seguit, els diputats elegits per a aquests càrrecs ocupen els llocs respectius a la Mesa, i el president elegit s'adreça a tota la cambra, declara constituït el Parlament i aixeca la sessió.