Un sergent de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos d'Esquadra, que comandava sis equips policials en una manifestació a favor del raper Pablo Hasél el febrer del 2021 a la Via Augusta de Barcelona, ha admès aquest dimecres al jutjat que quan es van disparar projectils de foam no hi havia gaire visibilitat, segons fonts judicials. Un d'aquells projectils va fer perdre l'ull dret a una manifestant, i per això el jutjat investiga dos escopeters de la policia catalana, perquè no està clar qui dels dos va ferir-la, i aquest sergent, que ha declarat avui com a investigat davant del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona. El comandament ha explicat que va demanar permís al Centre de Coordinació (Cecor) per disparar per garantir la seguretat de la línia policial i li ho van donar, però no recorda cap incident amb una noia ferida ni que l'atengués el SEM, segons informa l’ACN. En el lloc dels fets hi havia barricades i contenidors cremant que van haver de ser apagats amb extintors, ha indicat.

Segons han declarat fonts jurídiques, el policia ha respost al jutge i a les defenses, però no a les acusacions, i tampoc a la fiscalia, que no s'ha presentat a la vista al jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona. L'advocat de l'acusació particular, Xavier Muñoz Soriano, ha lamentat l'absència de la fiscalia i el fet que un funcionari públic no hagi volgut respondre a  l'acusació particular i l’acusació pública, exercida per Irídia. I davant aquesta situació, Muñoz s'ha queixat que "no s'ha pogut exercir el principi acusatori" i  que el sergent "no ha concretat quines ordres va rebre o donar, perquè va permetre disparar amb una visibilitat molt dolenta, per sota de la distància recomanada i per sobre de la cintura". Muñoz també ha indicat que els responsables de Mossos segueixen reiterant que les bales de foam i les llançadores són  armes de precisió, tot i que es pugui controlar exactament on impactarà un projectil.

 

Ferida

Els fets van passar el vespre del 16 de febrer de 2021, durant la manifestació per la llibertat d’expressió i en contra de l’empresonament del cantant de raper Pablo Hasél. En passar per davant de la comissaria de la Policia Nacional a la Via Augusta, algunes persones van començar a efectuar llançaments al cordó policial dels Mossos d’Esquadra, que la protegia. Davant d’aquest fet, el màxim comandament a terreny  dels Mossos va sol·licitar autorització per utilitzar les llançadores de foam, rebent permís del cap del dispositiu des del CECOR (el Centre de Coordinació conjunt) a les 20:18h. En el moment dels trets, la persona afectada es trobava de peu a prop d’uns contenidors, a 22 metres del cordó policial, segons Irídia. La força de l’impacte la va fer caure d’esquenes. Va ser auxiliada per vàries de les persones que es trobaven al lloc, que van trucar a una ambulància.  Irídia afegeix que a les 20:30h el CECOR va tenir constància que hi havia una persona ferida i va activar el SEM, malgrat que el sergent ha assegurat avui davant del jutge que ho desconeixia. L’impacte del projectil de foam va provocar a l’afectada l’esclat del globus ocular, havent de ser intervinguda quirúrgicament i resultant en la pèrdua irreversible de l’ull dret.

 “El sergent era el responsable de com els escopeters van disparar els trets a la zona i considerem que té responsabilitats”, va explicar la codirectora d’Irídia, Anaïs Franquesa, el maig passat. Inicialment, el jutjat no va acceptar la  imputació del sergent, però, l’Audiència de Barcelona va donar  la raó a Irídia, i avui ha declarat com a investigat.