El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha alertat en una carta enviada a centenars de diputats, presidents de Parlaments i organismes internacionals que la sentència del Tribunal Suprem a dirigents polítics i socials “estableix un precedent molt preocupant en un Estat membre de la Unió Europea, ja que criminalitza” l’exercici de drets fonamentals.

Concretament, Torrent ha informat sobre la sentència  als presidents de parlaments europeus, així com als més de 500 presidents i diputats de prop de 50 cambres parlamentàries de tot el món adherits al manifest per demanar l’alliberament de la presidenta Carme Forcadell. També ha fet arribar la missiva a organismes  internacionals amb els que s’ha reunit durant el seu mandat, com la Comissària dels Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatovic; o l’Alt Comissionat pels Drets Humans de l’ONU; i també a d’altres institucions europees.

Torrent afirma que la condemna del Tribunal Suprem ha generat “commoció” en la societat catalana, i ha destacat que la presidenta Forcadell ha estat sentenciada a onze anys i mig de presó “per haver defensat que al Parlament s’hi ha de poder parlar de tot, per haver protegit el dret a la representació política i la llibertat d’expressió dels diputats”.

El Tribunal Suprem, diu Torrent, “ha retorçat el codi penal” per atribuir als dirigents polítics i socials “un delicte que requereix l’ús de la força, circumstància que mai no s’ha donat”. És per això que demana l’impuls o el suport a iniciatives adreçades a resoldre “per vies polítiques, democràtiques i pacífiques, el conflicte polític que viu Catalunya”. Perquè “garantir que a la Unió Europea es respectin els drets i les llibertats fonamentals és una responsabilitat compartida de tots els europeus”, conclou.