Important sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Es tracta del cas d'un ciutadà alemany acusat de corrupció per qui els Estats Units demanava l’extradició, la resolució del qual podria obrir una via per al retorn dels exiliats independentistes catalans. Concretament, el pronunciament d'aquest dimecres del TJUE podria assentar precedent jurídic per les euroordres actuals i futures contra el president Carles Puigdemont i el conseller Lluís Puig

La sentència del TJUE determina que no es pot detenir un ciutadà europeu que té el dret de lliure circulació si se'l vol detenir i jutjar pels mateixos fets pels quals ja ha estat jutjat definitivament i té una sentència ferma en algun estat de la UE. I en el cas de Puigdemont i Puig, tots dos tenen sentències fermes de països de la UE per alguns dels delictes pels quals s'han emès les euroordres des d'Espanya. D'aquesta manera, es podria recórrer a la sentència del TJUE per frenar les peticions d'extradició des d'Espanya.

La sentència d'un ciutadà alemany que obre una nova via als exiliats

El cas sobre el qual s'ha pronunciat aquest dimecres el TJUE es remunta al 2012. Els Estats Units demanaven l'extradició d'un ciutadà alemany per un cas de corrupció, però l'acusat ja havia pagat la condemna. D'acord amb això, l'Alt Tribunal europeu es pronuncia a favor del ciutadà alemany emprant el principi jurídic non bis in idem segons el qual "una persona que hagi sigut jutjada en sentència ferma per una part no podrà ser perseguida pels mateixos fets per una altra part" sempre que, si hi ha condemna, s'hagi complert o s'estigui complint.

El cas ha estat presentat com una qüestió prejudicial o consulta davant el tribunal de Luxemburg per l'equip d'advocats alemanys de Puigdemont. La sentència recorda que diversos textos jurídics europeus defensen el dret dels ciutadans europeus a no ser perseguits per uns fets sobre els quals ja han estat jutjats definitivament i tenen una sentència ferma en algun estat membre de la UE. Determina, per tant, que les sentències dels tribunals europeus s'han de respectar arreu de la UE.

Com podria evitar aquesta sentència l'extradició dels exiliats? 

Així doncs, la sentència d'avui al TJUE podria tenir un impacte en els polítics independentistes exiliats i obrir la porta a una futura via de retorn, sobretot en el cas del president Carles Puigdemont i el conseller Lluís Puig, tots dos amb sentències fermes europees que avalen les seves defenses.

El 2018, l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein, al nord d'Alemanya, va descartar el delicte de rebel·lió en la petició d'extradició a Espanya del president Carles Puigdemont, que va ser detingut, empresonat i posat en llibertat a Alemanya. De manera que, segons el principi non bis in idem, l'Estat espanyol ja no podria demanar l'extradició del president a l'exili per aquests delictes perquè hauria de respectar la sentència de Schleswig-Holstein.

"Gràcies, Boye i gràcies a l'equip que des d'Alemanya va planificar aquesta estratègia. Discreta i calculada. Així es canvien les coses (encara que l'opinocràcia catalana ni se n'assabentarà)", ha agraït Puigdemont en una piulada. Segons ha revelat també el conseller a l'exili, Lluís Puig, portaven mig any esperant la sentència, que encara que no es vincula directament amb el cas dels exiliats catalans, els serà positiva.

"És un pas endavant per seguir demostrant que la justícia europea, més enllà dels Pirineus, funciona", ha celebrat Puig en una entrevista al programa Tot es mou, de TV3, on s'ha mostrat optimista i ha instat a presos i exiliats independentistes a portar els seus casos a la justícia europea. En el seu cas, el Tribunal d’Apel·lació de Brussel·les va tornar a rebutjar la seva extradició en reiterar que el Tribunal Suprem espanyol no era competent per al judici

 

Imatge principal: El president Carles Puigdemont i el conseller Lluís Puig. / ACN