El Tribunal Suprem no té intenció d'excarcerar el president d'ERC, Oriol Junqueras, perquè descarta que la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que afirma la seva immunitat en el moment de ser elegit eurodiputat, no afecta la seva condemna.

Així ho assegura el diari El Mundo, que afegeix que respecte al president a l'exili, Carles Puigdemont, es mantindrà l'euroordre i la intenció de detenir-lo en cas que entri a l'Estat espanyol.

Segons el mitjà citat, la sentència del TJUE deixa en mans de l'alt tribunal decidir si la immunitat afecta o no el judici contra Junqueras, i la decisió ja estaria presa, per molt que, per parar el cop, la primera reacció després de conèixer la sentència va ser la necessitat d'estudiar-la a fons.

El mateix mitjà cita fonts de la Sala Segona del TS, que admeten que no esperaven aquesta resposta del TJUE, però assenyalen que amb la condemna en ferm —malgrat que ara el tribunal europeu sentencia que Junqueras va ser jutjat en fals, atesa la seva condició d'eurodiputat electe— no és necessari sol·licitar cap suplicatori al Parlament Europeu per mantenir Junqueras a la presó. Més aviat els passos a seguir seran comunicar que Junqueras ja no està en presó provisional i que per tant, està inhabilitat per ser eurodiputat.

El futur de Puigdemont

Respecte a Puigdemont, s'assenyala que malgrat que l'instructor del judici contra el procés, el jutge Pablo Llarena, ha donat un termini de cinc dies a les parts perquè es pronunciïn sobre la sentència del TJUE, la decisió també estaria presa per endavant i seria mantenir les euroordres contra Carles Puigdemont i Toni Comín, i continua havent-hi la intenció de detenir-los i enviar-los a la presó de forma immediata en cas que trepitgin sòl espanyol.