El president, Quim Torra, ha comparegut aquest migdia a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat acompanyat del vicepresident, Pere Aragonès, i els alcaldes de Girona, Tarragona i Lleida, i ha reclamat un cop més a Pedro Sánchez que obri una negociació sense condicions de manera immediata per trobar una sortida política i democràtica al pols entre l'Estat i Catalunya. A la reunió hi ha assistit també la consellera de Presidència, Meritxell Budó, però no l'alcaldessa, Ada Colau, que ha argumentat que no havia estat formalment convocada.

Després de l'aturada de país de divendres i de cinc dies seguits de protestes i incidents per tota Catalunya des que es va conèixer dilluns les sentències de l'1-O, el president ha instat "un cop més al president del govern espanyol en funcions a fixar avui mateix un dia i una hora per seure en una taula de negociació sense condicions". "Aquesta és la seva responsabilitat i obligació", ha advertit.

Ha estat una compareixença sense preguntes en què s'ha llegit un comunicat on el Govern recorda que fa molt de temps que reclama aquest procés de negociació per resoldre el conflicte i que considera que "avui és més urgent que mai".

El text subratlla que el moviment independentista disposa de majoria en la representació política de les institucions. I, de fet, la imatge del Govern, amb el president i el vicepresident, acompanyats amb els alcaldes de tres de les quatre capitals catalanes, dos d'ERC i una alcaldessa de JxCat, així ho demostrava.

Igualment ha subratllat que es tracta d'un moviment transversal, massiu, cívic, ètic i pacífic, com ho demostra les Marxes per la Llibertat i la confluència de mobilitzacions registrades divendres. Per aquesta raó, ha reclamat un cop més a què les protestes es facin de manera pacífica. "Fem una crida conjunta a la responsabilitat en les properes convocatòries en nom de tots els alcaldes i alcaldesses: Cap forma de violència ens representa".

El comunicat conclou advertint: "la causa dels drets i les llibertats és imparable. Arribarem tan lluny com el poble de Catalunya vulgui arribar".

Avís a la policia espanyola

La primera part del text l'ha llegit Aragonès, assegurant que la situació és "gravíssima" i instant el govern espanyol a fer "que la seva policia actuï a Catalunya amb els criteris de proporcionalitat, congruència i oportunitat que ha de marcar el comportament de qualsevol policia democràtica". No s'ha fet cap comentari sobre l'actuació dels Mossos, però sí s'ha instat als cossos estatals a respectar els criteris que ahir fixava el Síndic de Greuges i que ha acordat el Parlament.