El president, Quim Torra, ha demanat que de manera immediata es creï una comissió d'investigació al Parlament que analitzi amb total transparència els fets ocorreguts la setmana passada arran de les protestes per la sentència del Suprem contra els líders del procés, i ha ordenat al conseller d'Interior, Miquel Buch, que s'iniciïn totes les investigacions internes que calguin sobre les actuacions dels Mossos que no s'hagin ajustat als protocols i s'obrin els expedients necessaris per "depurar les responsabilitats corresponents".

El president ha comparegut aquest migdia en la primera part de la roda de premsa posterior a la reunió del Govern per anunciar una proposta que ha aprovat el Consell Executiu en relació al conflicte amb l'Estat.

En el text aprovat avui, l’executiu reclama al president espanyol, Pedro Sánchez, diàleg sense condicions per aconseguir una sortida a l’actual conflicte amb Catalunya. “En aquest diàleg, el Govern de la Generalitat defensarà l’exercici del dret a l’autodeterminació com a via per decidir el futur polític de Catalunya”, ha explicat.

Torra ha volgut subratllar el fet que la resolució s'ha aprovat el mateix dia en què se’ls ha comunicat als membres de l’executiu la suspensió per part del TC de la resolució del Parlament sobre autodeterminació.

"Em sembla molt rellevant que el dia que el TC notifica que ens prohibeix parlar del dret a l'autodeterminació, el Govern parli de dret a l'autodeterminació, i que la resolució del Parlament parli de dret a l'autodeterminació, sabent que la Mesa també està apercebuda", ha destacat, per advertir tot seguit: "Ningú no ens prohibirà mai parlar de dret a l'autodeterminació".

Quarta trucada sense resposta

Torra ha explicat que, per quart dia consecutiu, ha telefonat al president Pedro Sánchez, per reclamar-li aquest diàleg sense condicions i que segueix sense respondre a les seves trucades. A parer del president, aquesta actitud és una gran irresponsabilitat que està tenint ressò a nivell internacional, per la qual cosa ha apel·lat al sentit d'Estat de Sánchez.

De fet, el president ha apuntat en la darrera part de la seva compareixença la conveniència que aparegui algun organisme o mesa internacional que actuï com a mediadora en aquest conflicte.

També la declaració aprovada pel Govern es compromet a “promoure totes les iniciatives polítiques, socials i institucionals que siguin necessàries en l’àmbit nacional estatal i internacional” per avançar en la sortida al conflicte entre Catalunya i l’Estat.

El president ha atribuït a excuses del Govern espanyol l'exigència que condemni la violència com a condició prèvia al diàleg. De nou, en l'acord aprovat avui l’executiu “es congratula de totes les manifestacions pacífiques que s’han produït en motiu de la sentència i reitera la condemna de tots els actes de violència que s’han produït” a més de traslladar l’escalf “a totes les persones ferides”.

Torra ha intentat durant tota la compareixença esvair la imatge de desunió entre els socis de Govern. Davant les crítiques que van sorgir dins del mateix executiu la setmana passada arran de la proposta d'una nova votació aquesta legislatura que va plantejar al Parlament, Torra ha assenyalat l'acord de l'executiu al voltant de la declaració aprovada avui i ha argumentat que era la seva obligació presentar una proposta. Pel que fa a les veus que assenyalen que el vicepresident, Pere Aragonès, sí ha construït un fil propi de diàleg amb l'Estat a través de Carme Calvo, ha assegurat que el vicepresident l'informa "de tot".

"El que és important és avançar tots junts -ha assegurat-. Els consensos entre tots, trenar i consolidar és importantíssim. Jo ja vaig dir quina era la meva proposta". Malgrat tot, ha reconegut que en un ambient preelectoral les tensions entre els partits augmenten, tot i que intenta que no l'afectin.