El que havia de ser una Diputació Permanent del Congrés de tràmit, per convalidar tres decrets del govern espanyol, s'ha convertit en un xou de Vox. Una setmana després de la sentència del procés, el partit d'extrema dreta ha intentat introduir de manera irregular en l'ordre del dia un punt sobre Catalunya. La seva portaveu, Macarena Olona, ha acabat sent expulsada, després de ser cridada a l'ordre fins en tres ocasions per Meritxell Batet. La diputada ultra no ha parat d'interrompre la presidenta del Congrés. "Això no és un circ", li ha retret Batet.

El xou ha començat ja des del principi, quan els representants de Vox a la Diputació Permanent s'han assegut en uns escons que estaven assignats a un altre grup parlamentari, el de Ciutadans. Aquest fet ha obligat Cs a asseure's on correspon al govern espanyol. Després d'uns minuts de estira-i-arronsa amb Batet, els de Rivera s'han mogut per no entorpir el ple.

Però, un cop ha començat la sessió, és quan Vox ha intentat torpedinar de nou el funcionament normal interrompent Batet. Un cop expulsada la portaveu, aquesta ha ensenyat fotografies dels aldarulls de la setmana passada a Barcelona. Ha hagut de venir una veterana uxier del Congrés per ensenyar-li la porta.

Segons fonts de la presidència del Congrés, "Batet ha expulsat la diputada Macarena Olona després de cridar-la a l'ordre per tercera vegada, com estableix el reglament del Congrés". En aquest sentit, expliquen que "Vox defensava que s'inclogués de forma irregular en l'ordre del dia la seva iniciativa sobre Catalunya", que ni tan sols ha estat qualificada per la Mesa. Es tracta de la iniciativa per declarar l'estat d'excepció a Catalunya.

Segons Vox, la seva petició, registrada dimecres passat, demanava que “atenent els gravíssims desordres que es viuen a Catalunya, la Mesa de la Diputació instés el Govern a aplicar de manera urgent l’article 116 de la Constitució espanyola per declarar l’estat d’excepció”. La formació ultra denuncia que “l’expulsió està motivada per l’intent d’introduir en l’ordre del dia el greu desordre polític i social que viu Catalunya”.