El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha comparegut des de la delegació del Govern de la Generalitat a Brussel·les acompanyat dels consellers Toni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret per fer una crida a la mobilització contra una sentència que "obre un nou temps en què l'exercici dels drets i les llibertats fonamentals serà restringit". "L'opció legítima de la independència serà perseguida per qualsevol via sota la sospita de sedició o de rebel·lió", ha advertit.

Amb aquests arguments, Puigdemont ha apel·lat tant als independentistes com als "no independentistes que per damunt de tot s'estimen la llibertat i la democràcia" a unir-se sota un mateix clam per dir "prou!".  "No hi ha operacions de propaganda que puguin tapar tanta vergonya", ha sentenciat.

"Transformem la indignació davant la injustícia en l'energia positiva que enderroca parets, que atura règims autoritaris, que il·lumina els camins foscos i tenebrosos que va imposar el rei d'Espanya en el seu inefable discurs del 3 d'octubre de 2017 i que empara els abusos i les arbitrarietats que s'han comès des d'aleshores", ha reclamat.

Puigdemont ha insistit que hi ha moltes maneres totes democràtiques i no violentes de demostrar la capacitat de resistència de l'independentisme. "Avui toca mobilitzar-nos sense defallir i sense por", ha reclamat el president, que ha assegurat que l'Estat ha de saber que l'independentisme no acceptarà la recepta basada en la repressió, empresonament i condemna.

La sentència del TC contra els membres del Govern i les institucions condemna, a parer de Puigdemont, els més de dos milions de persones que van votar l'1-O i demostren l'estratègia de venjança de l'Estat, per la qual cosa ha advertit que les condemnes injustes i inhumanes contra els líders del procés no faran que l'independentisme s'aparti de les seves conviccions en el sentit que el respecte a les majories és la millor manera d'unir i cohesionar una societat.

Puigdemont ha acusat Espanya d'un abús i arbitrarietat impròpies d'un Estat de dret, que ha impedit els líders polítics empresonats i a l'exili assumir els seus escons al Congrés, el Senat i el Parlament, així com al Parlament Europeu i l'Ajuntament de Barcelona. "Cal prendre nota i denunciar-ho al món", ha advertit.

Amb tot, el president també ha advertit que l'Europa que calla davant les atrocitats contra el poble kurd és la mateixa Europa que "va callar covardament quan la policia d'un estat membre va agredir amb una violència esfereïdora un poble que havia sortit a votar".

"Fem-ho nosaltres, i tenim moltes maneres de fer-ho en el marc de la lluita no-violenta i la defensa dels drets civils. Apoderem-nos, ajuntem-nos, prenguem la iniciativa i mantinguem-nos ferms. Ara ja sabem que l'Estat no dialoga, ni fa justícia, tornem a demostrar al món que hi ha una via catalana que reforça tot allò que és amenaçat per l'autoritarisme", ha reclamat.

El president, que ha pronunciat la declaració també en francès i anglès, ha tancat el seu parlament amb un "visca la república catalana!".