Tan sols dos dies després de fer pública la sentència del procés, Manuel Marchena en treu pit del veredicte. Ha estat durant la seva compareixença davant del Consell General del Poder Judicial per a ser renovat com a president de la sala segona del Tribunal Suprem. Malgrat que no estava inclosa en el seu expedient, el jutge l’ha volgut destacar entre les més de 600 sentències de la qual ha estat ponent. Era l’únic candidat a president de la sala penal.

En la seva intervenció, on ha exposat els mèrits perquè el CGPJ li renovi la confiança, Manuel Marchena ha volgut arrencar per la sentència del procés. Ha admès que, com no sabia quan sortiria, no la va incloure en l’expedient. “Si s’hagués presentat amb posterioritat, hauria posat la que acaba de posar fi a la causa especial”, ha assegurat.

En aquest sentit, el president de la sala segona del Tribunal Suprem ha defensat que “és una sentència molt especial, que pel seu contingut, extensions i problemes és d’una gran complexitat”. El magistrat ha subratllat que la “gran complexitat” ha exigit “a tota la sala un esforç deliberatiu que vull destacar”.

Per altra banda, ha subratllat com hi havia fins a tretze dels quinze magistrats de la sala penal del Suprem dedicats al judici del procés, i que n’hi ha set, els que integraven la sala, que han estat alliberats de ponències durant quatre mesos. Ha advertit que estarien en una “posició difícil” si haguessin d’enjudiciar uns “fets similars” en el futur.

Les filtracions eren “pronòstics”

Preguntat sobre les filtracions de la sentència del procés, Manuel Marchena ha tocat el violí assegurant que es tractava d’un “macrojudici” i que va passar per moltes mans. “Aquesta sentència era el fosc objecte del desig de molts”, ha ironitzat el magistrat, que no obstant això ha volgut matisar. “La paraula filtració és equívoca. Mai no ha estat filtrada com a tal a un mitjà de comunicació”, ha sostingut. Ha defensat que, en lloc de filtracions, “hi ha hagut pronòstics sobre la sentència, que després s’han confirmat”. En tot cas, també ha volgut exculpar la premsa, que “compleix amb el seu deure” de difondre allò a què té accés. “Faré tot el possible perquè això no torni a passar”, s’ha compromès. Ha retret que alguns que estaven molt enfadats per la filtració no van queixar-se quan a ell li van hackejar el correu electrònic personal.

Esmena a l’acusació popular de Vox

Al llarg de la conversa amb els vocals del CGPJ, Marchena també ha estat interrogat sobre la figura de l’acusació particular. Sense referir-se directament a Vox, que l’ha exercit durant el judici al procés, el jutge ha defensat que no creu que “un partit no ha de ser mai part d’un procés judicial”, com tampoc no ho hauria de ser un sindicat. Ha posat un exemple del que considera que ho hauria de ser: una associació mediambiental en un cas per una catàstrofe natural.