Dels 12 acusats del procés quatre han sortit pitjor parats. La sentència al procés ha acabat considerant demostrat el delicte de malversació en només quatre dels consellers acusats: Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa.  Són els únics que han rebut condemnes que superen els 12 anys a la presó. La condemna no és pels dos delcites sinó per sedició en concurs medial amb malversació. És a dir considera que un delicet va ser mitjà per aconseguir l'altre. Per això no se'ls sumen dues condemnes per dos delictes. 

judici proces efe

EFE

En tractar-se d'un delicte en concurs amb un altre, la pena de la sedició és més alta: 13 anys pel vicepresident i conseller d'Economia Junqueras i 12 per als altres tres consellers. La sentència considera demostrat que les conselleries d'Economia, d'Exteriors, de Presidència i de Treball van desviar fons per pagar el referèndum de l'1-O. A l'apartat de Fets Provats, el magistrat ponenet de la sentència. Manuel Marchena, escriu:

"Los gastos del referéndum relacionados con la publicidad institucional, organización de la administración electoral, confección del registro de catalanes en el exterior, material electoral, pago de observadores internacionales y aplicaciones informáticas, son expresivos de la consciente y voluntaria desviación de destino de los fondos públicos. Supusieron gastos ajenos a cualquier fin público lícito y se ordenaron careciendo de cobertura presupuestaria. Fueron canalizados a través de la estructura del los departamentos de Vicepresidencia y Economía, Presidencia, Exteriores, Trabajo, Salud y Cultura."

Els consellers de Salut i Cultura, Toni Comín i Lluís Puig, no seien al banc dels acusats i viuen a l'exili.

Llegeix la sentència aquí.