José Luis Ábalos ha estat el primer membre del govern espanyol que s'ha pogut pronunciar sobre la sentència del procés. I ho ha fet per a defensar el veredicte del Tribunal Suprem, que condemna de 9 a 13 anys de presó pels delictes de sedició i malversació. El ministre de Foment en funcions també ha descartat una amnistia per als presos polítics i ha fet una crida a l'independentisme perquè actuï a partir d'ara amb "responsabilitat".

En una entrevista a Televisió Espanyola, José Luis Ábalos ha defensat que "la sentència deixa clar que a Espanya l’Estat de dret funciona i que la justícia actua amb ponderació, temperança i rigor". En aquesta mateixa línia, pocs minuts després de fer-se pública la sentència, el dirigent socialista ha insistit que “l’Estat de dret funciona i no es deixa portar per cap tipus de pressió”.

En aquest sentit, ha tancat la porta tant a l'amnistia com als indults, almenys per ara. "La posició del govern és que es compleixi la sentència", ha assegurat. Sobre els indults, ha dit que "ara no procedeix parlar de l’indult i el govern no té aquesta voluntat". I ha afegit: "És un procediment que és l’interessat qui ho ha de demanar i els tribunals s’han de posicionar". Pel que fa a una possible amnistia, ha precisat que "no és aplicable en una situació de normalitat, sinó etapes de canvis de règim".

El ministre de Foment en funcions ha demanat “responsabilitat” a l’independentisme “perquè la sentència s’ha d’acatar si o si”, especialment “pels que exerceixen algun tipus de lideratge”. En aquest sentit, ha afirmat que “s’han deixat les coses clares i hem d’aprofitar aquesta oportunitat per marcar una nova etapa”.