Les condemnes contra els presos polítics catalans han arribat aquesta tarda a l'Assemblea Nacional francesa. Ha interrogat al govern sobre aquest tema el diputat Paul Molac, que ha titllat la decisió del Suprem de condemnar els líders independentistes a presó d’incomprensible i ha advertit que és un greu error pensar que un conflicte polític es pot arreglar amb una “repressió judicial instrumentalitzada”. "Tenim la responsabilitat en tant que defensors de les llibertats fonamentals, de pronunciar-nos perquè la democràcia sigui respectada", ha advertit.

En el torn de resposta, el ministre d’Afers Europeus i Estrangers, Jean Yves Le Drim, ha insistit que la posició de França en relació a Espanya no ha variat i es manté “profundament compromesa amb la integritat d’Espanya, la seva unitat i l'estricte respecte de la seva legalitat constitucional”.

En plantejar la seva qüestió a l'executiu francès, Molac ha recordat els dos anys de presó preventiva i les "dures condemnes" que s'ha imposat als líders independentistes; ha advertit que no es pot acceptar que uns representants escollits estiguin empresonats per les seves opinions: i ha retret que el govern espanyol no pot eludir la seva responsabilitat sobre el bloqueig del diàleg i les conseqüències que se’n puguin derivar en un moviment que sempre ha estat pacífic.

Davant de tot plegat, ha demanat al govern francès que utilitzi la seva "capacitat de persuasió" per ajudar a la resolució de la crisi catalana.

Li ha respost el ministre d’Europa i Afer Estrangers, que ha recordat també la importància de les penes "substancials" que s’ha imposat al líders independentistes així com el fet que el govern espanyol ha reactivat l’euroordre contra el president Carles Puigdemont, també per sedició i malversació. Ha admès que aquesta decisió ha suscitat una "forta emoció" a Catalunya, que ahir va provocar "el blocatge de carreteres i de l’aeroport de El Prat". Però ha assegurat també que Pedro Sánchez ha expressat la voluntat d’obrir un nou diàleg que inclouria un nou Estatut per a Catalunya.

El diputat Molac va ser escollit aquesta legislatura sota les sigles de la Republique En Marche, el partit del primer ministre, Emmanuel Macron, i actualment es troba al grup de Libertés et Territoires.