El president del Parlament, Roger Torrent, i el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, s’han reunit aquest migdia al Parlament de Catalunya per analitzar les possibles vulneracions de dret pel que fa a l’aplicació dels protocols d’actuació dels cossos de seguretat, i especialment l’ús de pilotes de goma prohibides pel Parlament de Catalunya, arran de les intervencions policials dels darrers dies. Els dos coincideixen en demanar que es compleixin les resolucions del Parlament i es posi fi a la utilització de pilotes de goma.

El 2003 el Parlament va aprovar una resolució on s'ordenava als Mossos d'Esquadra deixar d'utilitzar les pilotes de goma. La decisió arribava després del cas d'Esther Quintana.

Des que van començar les protestes hi ha quatre persones que han perdut la visió d’un ull. Per això que, tal com ja havia reiterat el Síndic en informes anteriors, consideren que és imprescindible prohibir l’ús de pilotes de goma “perquè generen lesions irreversibles, i per tant no són un instrument segur per a garantir l’ordre públic”.

El president Torrent, després de la reunió amb el Síndic, convocarà entitats de defensa de drets humans, per analitzar les mesures que es poden adoptar per acabar amb l’ús de les pilotes de goma a Catalunya. Per la seva banda, el Síndic presentarà properament un informe per revisar els protocols d’actuació de tots els cossos de seguretat.

El síndic demana diàleg entre Sànchez i Torra

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat al president de la Generalitat, Quim Torra, i al del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que s'impliquin per buscar una solució política al conflicte català.

En roda de premsa després de reunir-se amb el president del Parlament, Ribó ha explicat que estan estudiant les actuacions policials dels darrers dies durant les protestes per la sentència del Tribunal Suprem. Ha indicat que el Departament d'Interior està responent les seves peticions d'informació, però no així el Ministeri de l'Interior. "Qui té l'encàrrec de garantir els drets i les llibertats a Catalunya és el Síndic de Greuges", ha recordat.

Ribó ha explicat que s'ha adreçat al ministre de l'Interior i també al Defensor del Poble per aconseguir la informació necessària per avaluar l'actuació de la Policia Nacional durant els aldarulls, com també està fent en el cas dels Mossos d'Esquadra. "Per poder-nos pronunciar amb el màxim rigor ens basarem no només en el que la premsa publica, sinó que ho volem contrastar amb les autoritats", ha explicat.

En aquest sentit, ha garantit que l'informe que està preparant "presentarà amb tot el rigor el que pugui haver contrastat". A més, també espera que el 13 de novembre pugui també fer públic un altre document sobre la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O. Ha afegit que no pretenen valorar si els processats són innocents o culpables, sinó analitzar si la sentència ha tingut en compte la legislació europea i espanyola i si els seus raonaments "poden afectar drets de les persones".