“Ningú no és jutjat per les seves idees, sinó per uns delictes reconeguts pel nostre ordenament jurídic”. Així ho ha assegurat aquest dilluns el president en funcions Pedro Sánchez, que ha fet una declaració institucional des de la Moncloa, en castellà i en anglès, després de fer-se pública la dura condemna del Tribunal Suprem als presos polítics independentistes. El dirigent socialista ha recordat que “l’acatament de la sentència suposa el seu compliment íntegre”, tancant la porta a possibles indults. També ha avisat que estarà “atent” al que pugui passar com a resposta a la sentència. El discurs ha estat molt dur contra l'independentisme, sense espai per a l'empatia.

El president del govern espanyol ha comparegut aquest dilluns al migdia a Moncloa per a fer una declaració institucional, sense preguntes dels periodistes. Ha defensat el procés judicial sencer i ha tancat la porta a indults per ara. “Tots estem convocats a una nova etapa de diàleg”, ha afegit. No obstant això, ha avisat que no li tremolarà el pols si hi ha una resposta fora de la llei a Catalunya. Aquesta mateixa tarda parlarà per telèfon amb Pablo Casado, Albert Rivera i Pablo Iglesias, segons fonts de La Moncloa

Tan sols arrencar la compareixença, el president espanyol ha volgut expressar “l’absolut respecte i acatament” de la sentència. En aquesta línia ha volgut remarcar que “en un ordenament legal com l’espanyol, l’acatament significa el seu compliment, el seu compliment íntegre”. A les portes d’unes noves eleccions, Sánchez ha subratllat que un dels principis de la Constitució espanyola és la “igualtat entre ciutadans”, que vol dir el “compliment de la llei”. Ha afegit uns altres dos principis constitucionals, que segons ell han estat “atropellats” per l’independentisme: la diversitat territorial i la sobirania nacional.

El dirigent socialista ha assegurat que ara “s’obre una nova etapa”, però tanmateix ha afirmat que, durant els pròxims dies, el govern espanyol, “amb totes les atribucions que la legalitat li atorga, es mantindrà atent al compliment de la legalitat”. Ha avisat que, si cal respondre a possibles “transgressions”, ho faran amb “fermesa” i buscant “la cooperació lleial de totes les forces polítiques”.

Sánchez ha valorat com a “exemplar” el procés judicial viscut al Tribunal Suprem, reconeixent la “tasca independent” i l’autonomia dels magistrats. “S’ha demostrat un cop més el correcte funcionament del nostre sistema judicial. És el resultat del nostre Estat social i democràtic de dret”, ha reiterat. “Ningú no està per sobre de la llei”, ha repetit diverses vegades en anglès.

“Tots estem convocats a una nova etapa, on l’objectiu només pot ser la restauració de la convivència a Catalunya”, ha insistit el president espanyol en funcions. “El mètode ha de ser el diàleg i la regla la llei”, ha afegit en aquest sentit. Abans, però, ha interpel·lat el Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya a “assumir la responsabilitat de representar tots i cadascun dels catalans”.