Les mobilitzacions independentistes contra la sentència del Tribunal Suprem sobre l’1-O han fet bon forat a les portades de les webs de les agències internacionals, inclús en les edicions per als Estats Units. La crònica de l’agència britànica Reuters destaca, en presentar el contrast entre les declaracions matinals de Pedro Sánchez, “donant per mort el moviment independentista”, segons l’agència, en el context “de la crisi política més greu a Espanya des de la mort del dictador Francisco Franco”. Tot seguit arrenca el tercer paràgraf: “Ara bé, després que el tribunal anunciés el veredicte i les penes de presó, els manifestants han marxat cap a l’aeroport de Barcelona, han bloquejat les carreteres i han aturat el trànsit a diversos llocs del país”. 

El contrast dels fets freds és xocant. Sembla qualsevol cosa menys la mort de l’independentisme.

“La força de les protestes” és el primer indici de com l’independentisme “cerca el futur de la seva lluita, fins ara pacífica”, afegeix l’agència. Amb un toc de dubte, diu significativament que “la sentència tampoc respon a la qüestió de com resoldre [la crisi] de l’independentisme, que té el suport de gairebé la meitat de la població catalana”.

Reuters també recull la reacció del president a l'exili Carles Puigdemont.

La nord-americana Associated Press, la primera agència del món, també situa la mobilització independentista ben amunt a la seva portada digital, enmig de la invasió turca de Síria, la crisi als Estats Units, el Brexit o el premi Nobel d’Economia. 

El despatx d’AP tampoc abona la mort de l’independentisme. “Les fortes penes de presó han revifat la causa independentista, que travessa un dels seus períodes més difícils en anys, atès que els seus líders carismàtics són a la presó o a l'exili, just abans de les eleccions generals del 10 de novembre”, diu l’agència.

La crònica destaca també que “els dos principals partits del moviment separatista mantenen estratègies contràries i les organitzacions socials que han impulsat el moviment han expressat crítiques sobre la manca de progrés polític” del moviment.

Agence France-Presse informa de les àmplies mobilitzacions independentistes i entrevista diversos participants de tota mena i condició, entre altres Juli Cuèllar, un militant de la CUP detingut la tarda d’aquest dilluns a Mataró en una protesta, segons Alerta Solidària. “Activistes separatistes preparen la resposta a la sentència del Tribunal Suprem espanyol des de fa setmanes i han creat una plataforma anomenada Tsunami Democràtic per organitzar manifestacions”, explica AFP, que tampoc compra la mort de l’independentisme anunciada per Pedro Sánchez.