La sentència del Tribunal d'Estrasburg donant la raó a l'expresident del Parlament basc, Juan Maria Atutxa, davant la condemna i inhabilitació a què el va sentenciar la justícia espanyola, ha carregat de raons el Govern en el seu pols judicial amb l'Estat. Aquest ha sigut un dels arguments que ha utilitzat la consellera de Presidència, Neus Munté, en comparèixer en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu on ha hagut de respondre les preguntes sobre la petició de la Fiscalia d'incloure l'anunci de la data i pregunta del referèndum en la querella contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, arran el concurs per a l'adquisició d'urnes.

La decisió del Tribunal europeu de Drets Humans ha estat acollida aquest matí amb satisfacció a la seu de l'executiu i s'ha conegut poc abans que transcendís la decisió de la Fiscalia d'incorporar a la querella de Borràs tant l'anunci de data i pregunta, com les noves passes que s'han fet en el procediment de licitació per a l'adquisició d'urnes, així com l'acte multitudinari convocat diumenge per les entitats sobiranistes.

Després de felicitar Atutxa i els membres de la mesa del Parlament basc que van ser condemnats, la consellera ha retret que la sentència és una "vergonya des del punt de vista democràtic" i que no és el primer cop que el tribunal d’Estrasburg "treu els colors a l’Estat espanyol per les seves pràctiques poc transparents i garantistes”.

A partir d'aquí ha relligat la decisió del Tribunal europeu amb la persecució judicial del procés i ha advertit que iniciatives com la querella contra Borràs “explica per què l’Estat espanyol se situa tan avall en els rànquings internacionals sobre seguretat jurídica". "Hi ha molta pressa i molta afició a la querella però després Europa dona un toc d'atenció", ha ironitzat.

Munté ha denunciat que es persegueixen judicialment actes administratius que són "totalment legals i lícits" i ha recordat que l'actuació contra la consellera de Governació pel concurs d'adquisició d'urnes no ha estat encara comunicada als afectats, que només en tenen notícia a través de la premsa. “Aquesta és una primera irregularitat flagrant que té a veure amb aquesta manca de garanties que el tribunal d’Estrasburg posa de relleu”, ha assegurat.

Un dels objectius del Govern ara mateix és tranquil·litzar tant les empreses que opten a la licitació com els funcionaris. “No hi ha res que vulneri la llei ni l’Estatut ni que sigui mereixedor d’una querella. Estem convençuts de la bondat del que fem, de la força del plantejament, de tractar-ho des del diàleg, la negociació i l’acord”, ha subratllat Munté.