La Sala Penal de l'Audiència Nacional ha condemnat a penes de fins a 7 anys i 1 mes de presó als onze acusats en el judici de l'anomenada Operació Pretòria, en el qual s'han jutjat il·lícites actuacions en operacions urbanístiques desenvolupades durant els anys 2002 a 2009 a les localitats de Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona, ​​així com els guanys que els acusats van ingressar en els seus patrimonis directament o bé a través d'intermediaris o testaferros.

En la sentència, els magistrats de la Secció Segona, amb ponència de la presidenta del Tribunal, Concepció Espejel, condemnen als acusats per delictes de tràfic d'influències, prevaricació administrativa, suborn, falsedat documental i blanqueig de capitals. En la sentència es detallen les penes i delictes pels quals ha estat condemnat cada acusat (veure quadre de condemnes).

L'ex conseller de la Generalitat Macià Alavedra i l'ex secretari general de la presidència Lluís Prenafeta, la Sala ha imposat penes que sumen per a cada un 1 any, 11 mesos i 27 dies de presó per delictes de tràfic d'influències i blanqueig de capitals en aplicar els atenuants de dilacions indegudes i de confessió. És le resultat del pre acord al que van arribar abans del judici. Com que la pena no supera els 2 anys, no hauran d'entrar a la presó però sí que hauran de pagar la multa milionària que se'ls ha imposat pel delicte de blanqueig de capitals.

L'exdiputat del PSC Luis Andrés García Sáez, Luigi, ha estat condemnat a 7 anys, 1 mes i 27 dies de presó. Mentre que a l'exalcalde d'aquesta formació a Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, se li ha imposat la pena de 5 anys, 8 mesos i 28 dies de presó.

L'exregidor d'Urbanisme, Manuel Dobarco, és el que n'ha sortit més ben parat: 8 anys i mig d'inhabilitació per un delicte de prevaricació i ha quedat absolt del tràfic d'influències. Tampoc haurà de pagar cap multa.

Multes milionàries

A banda de les penes de presó, hauran de pagar multes. La més alta, de 14 milions d'euros per al considerat cap de la trama, Luis Andrés García Luigi.

L'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, ha de pagar una multa de 3,4 milions. Manuel Valera ha estat condemnat a una multa d'1,6 milions i l'empresari Josep Singla a 2,1 milions.

Macià Alavedra i Albert Prenafeta han estat condemnats a una multa de 3,2 milions i 5,8 milions d'euros, respectivament.