El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha dictat la primera sentència d'un tribunal ordinari que descarta l'obligació del Govern de la Generalitat de pagar 6.000 euros per a l'escolarització en castellà dels nens que ho sol·licitin, segons ha pogut saber El Nacional. D'aquesta manera, el TSJM ha donat la raó a la Generalitat en el contenciós que manté amb la reforma de la LOMCE impulsada pel ministre del PP José Ignacio Wert i que el TC ja ha anul·lat parcialment.

La sentència estima el recurs interposat per la Generalitat l'any 2015 contra la resolució del Ministeri d'Educació que reconeixia el dret del pare d'una nena de primer de Primària escolaritzada a Alella a rebre la compensació econòmica per les despeses de l'escola privada de la seva filla.

La resolució del ministeri s'havia dictat en virtut de la disposició addicional 38 de la LOMCE, que preveia becar amb 6.000 euros l'escolarització en castellà a centres privats d'aquells nens que no tinguessin aquest dret garantit a la xarxa pública. La decisió del TSJM declara nul·la la decisió del ministeri.

El Tribunal Constitucional ja va declarar nuls el passat 20 de febrer els articles de la LOMCE referits a aquest tema, això no obstant, l'advocat de l'Estat havia argumentat per continuar reclamant la compensació l'obligació de les comunitats autònomes a garantir l'ensenyament en les llengües oficials. 

La sentència del TSJM admet que la resolució impugnada per la Generalitat "ha d'anul·lar-se atasa la incidència directa de les sentències dictades pel TC", atès que s'han dictat en base a normes que s'han declarat nul·les. "Això de cap manera pot incidir en el dret a l'educació o a rebre l'ensenyament en les llengües cooficials pels alumnes interessats. Tots aquests temes depassen l'objectiu d'aquest recurs", s'assegura.