Amb motiu del 25è aniversari del seu assassinat a mans de l’extrema dreta, el Senat ha homenatjat el militant antifeixista valencià Guillem Agulló. La comissió d’interior de la cambra alta ha aprovat aquest dimecres una moció que en condemna el seu assassinat “per motius polítics”. El text ha tirat endavant amb cinc vots a favor d’ERC, Bildu, Podemos i el PDeCAT, i l'abstenció del PP, el PSOE i el PNB.

La moció consta de dos punts. El primer insta el govern espanyol a “realitzar un acte de caràcter anual en record a les víctimes de delictes odi”. El segon, a “crear, amb càrrec als pròxims Pressupostos Generals de l’Estat, el Fons Guillem Agulló, com un Fons Estatal destinat a les indemnitzacions als familiars de les víctimes dels delictes d’odi”.

Els socialistes havien presentat una esmena de supressió del segon punt, sobre la creació del fons estatal. Com ERC no ha acceptat aquesta esmena, han decidit abstenir-se.

El senador republicà Bernat Picornell, encarregat de defensar la moció, ha advertit que “el seu assassinat no va ser casual”, sinó que “va ser per la seva militància independentista i antifeixista, fet que demostra que l’assassinat de Guillem Agulló va ser un delicte d’odi, un assassinat per les seves idees”.