Nou enfrontament entre la Comissió Europea i el Partit Popular per la seva proposició de llei per legalitzar els regadius il·legals de l'entorn del parc de Doñana. En aquesta ocasió, la Comissió ha contestat al president del Partit Popular Europeu (PPE), Manfred Weber, per les seves acusacions de "partidisme". Els populars no estan assumint la negativa d'Europa amb els regadius de Doñana, i ha fet començat una ofensiva contra la CE. Aquest dimecres, Weber, i la cap de la delegació popular espanyola a l'Eurocambra, Dolors Montserrat, van acusar la CE de "fer-li la campanya" al govern espanyol per la seva contundent posició contra el projecte de llei andalús per Doñana.

Fins i tot, Weber va acusar el comissari europeu de Medi ambient, Virginijus Sinkevicius, de "posar-se la samarreta vermella per fer campanya per Sánchez i no presentant-se com algú que busca solucions en aquest nivell", va dir davant la premsa després d'una reunió de Montserrat i el també eurodiputat popular Juan Ignacio Zoido amb el comissari Sinkevicius.

La Comissió Europea, imparcial

La Comissió Europea va respondre a aquestes acusacions i va insistir en el seu paper "estrictament institucional" en la gestió de l'expedient de Doñana. "La Comissió aquí està en el seu paper de gestió d'un expedient" va dir en una roda de premsa el portaveu cap de l'Executiu comunitari, Eric Mamer. “Està seguint el seu rol per gestionar un expedient sobre la base d'una legislació en vigor”, va assenyalar Mamer. El portaveu comunitari de Medi ambient, Adalbert Jahnz, va recalcar que l'expedient sobre Doñana "és un procés legal" que la Comissió gestiona com a "guardiana imparcial dels Tractats".

Malgrat la resposta de la Comissió Europea, el líder dels populars, Albert Núnez Feijóo, defensa els seus eurodiputats. En declaracions davant dels mitjans a Saragossa, Feijóo ha afirmat que “l'alemany Manfred Weber és una persona que quan parla és perquè entén que el posicionament polític del PPE ha de ser el que és. No tinc res a afegir al posicionament del primer partit d'Europa i al posicionament del seu president Manfred Weber”.

Acusacions del PP

Els populars van fer un pas més enllà aquest dijous, quan el conseller de Presidència andalús, Antonio Sanz, va atribuir les "pressions" a la Comissió Europea al fill del ministre d'Agricultura, Luis Planas, que és assessor en la direcció general de Medi Ambient que pilota l'expedient contra Espanya per la deterioració del Parc Nacional. "Hem conegut, sembla ser, que el que li fa els papers és el secretari general del PSOE de Brussel·les, membre de l'Executiva Federal del PSOE i és el fill del ministre d'Agricultura. El que li fa els papers i contesta és el fill del ministre Planas", va afirmar. "Home, verd i amb anses!, tot està unit", va agregar Sanz abans d'apuntar que per això no els "estranyen els posicionaments polítics que està tenint la mateixa Comissió en aquesta matèria", a més, va defensar que per aquesta qüestió Weber va reclamar "neutralitat". 

La Comissió ha negat aquestes acusacions i a més, la Comissió ha explicat a través d'un portaveu que "el funcionari en qüestió (Luis Planas) ha donat compte de la seva situació personal en una declaració de conflicte d'interessos. Així, les tasques que té designades tenen en compte tot això per evitar qualsevol potencial conflicte d'interessos", per tant, això vol dir que el fill del ministre ha quedat apartat dels assumptes vinculats amb la relació amb expedients del govern espanyol.