Nova clatellada al jutge que persegueix els CDR. Per segona vegada, la sala d’apel·lacions de l’Audiència Nacional ha donat la raó als advocats d’Alerta Solidària i ha resolt que tenen dret a accedir a les diligències anteriors, que són a l’inici de la investigació contra els 13 veïns, membres de CDR, acusats de terrorisme, en l’anomenada operació Judes. Fa una setmana, la sala acordava l’accés a part de les informacions, en concret als àudios complets. Ara, però, reconeix que la "privació de conèixer tot el contingut  de la investigació vulnera el dret a la defensa".  Per Alerta Solidària “és un dur revés al jutge instructor” Manuel Garcia-Castellón, que “sistemàticament s’havia oposat, amb la complicitat del fiscal”,  que les defenses dels encausats tinguessin accés a les Diligències Prèvies 99/2018, que són a l’inici de l’operació, i també de les Diligències Prèvies 104/2017. És a dir, a una investigació iniciada un any abans de la seva detenció, el 2019. El seu cas es va instruir en una peça separada, la número 2, de la causa central.

La formació precisa que les Diligències Prèvies 104/2017 van propiciar, com a mínim, l’operació antiterrorista contra Adrià Carrasco i Tamara Carrasco. “Operació antiterrorista que va acabar en no res”, recorda Alerta “amb acusacions per delictes de desordres públics i enjudiciats en tribunals ordinaris catalans”. Les defenses apunten “als fracassats procediments contra Adrià i Tamara” per esgrimir el dret a posar en qüestió totes les actuacions practicades fins ara en relació amb l’operació Judes, o coneguda també com 23-S,  que és la data de quan van ser detinguts i empresonats els nou primers encausats. Hi afegeixen que “no se sap el contingut de les escoltes, dels seguiments, de com en justificava la seva aprovació, qui ho acordava, ni tampoc perquè s’enjudicia tot per part del tribunal d’excepció de l’Audiència Nacional”.

Resolució

Els magistrats de la sala penal de la secció 2a, de l’Audiència Nacional són contundents amb el seu col·lega: «La decisió adoptada pel jutjat central d'instrucció 6 vulnera l’article 24.2 de la Constitució Espanyola i singularment l’article 5 del Conveni Europeu de Drets Humans.» Alhora, admet, que certament com exposa la defensa de Xavier Duch "s'està ocultant al processat diligències essencials per a la seva defensa", amb un judici a la vista. En concret, en el seu processament s'indica que  Duch va rebre el 15 de setembre de 2018 "material superconfidencial", que es troba en un altre procediment al qual no ha tingut accés. I per això, acorda, a petició de la defensa: «La incorporació al procés de les Diligències Prèvies 104/2017 i 99/2018.»

Per Alerta Solidària, a la vista de la “contundent resolució”, s’obre una nova tasca ingent per a les defenses per “escodrinyar dins de les diligències ocultades, per evidenciar el muntatge orquestrat des del principi” i insistir en l’autèntica naturalesa de l’operació contra els independentistes encausats i que, assegura  que “només tenia lògica per estendre la por a l’independentisme de base”. El setembre passat, el jutge de l'Audiència Nacional va processar per organització terrorista els tretze ciutadans. I a nou d'ells també els processa per tinença, dipòsit i fabricació de substàncies explosives de caràcter terrorista.

Paral·lelament a la causa dels CDR, el jutge García Castellón manté secreta una investigació per esbrinar qui són els responsables de Tsunami Democràtic. Per això, va reclamar al jutge del cas Volhov,  que investiga el finançament del moviment independentista català, una part de la seva investigació, amb l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell i l’exdirigent convergent David Madí al capdavant.