El titular de Jutjat d'Instrucció número 47 de Madrid, Adolfo Carretero, va dictar aquest passat dijous una resolució on accepta que la presència de la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez, a l'aeroport de Madrid el 20 de gener passat "revesteix els caràcters d'un presumpte delicte de prevaricació administrativa", segons ha avançat El Español.

Aquest és el segon jutjat que veu indicis de delicte a la presència de Rodríguez a Barajas, on a més hauria mantingut una reunió amb el ministre José Luís Ábalos. Aquest dimarts, el titular del Jutjat d'Instrucció 7 de Madrid, que va rebre el cas com a jutjat de guàrdia, ja apuntava que la seva presència podria suposar una vulneració de les mesures restrictives acordades per la UE el mes de novembre del 2017.

Carretero ha decidit com a primera mesura sol·licitar informació al Jutjat d'Instrucció número 31 sobre l'existència d'un procediment pels mateixos fets. Aquest jutjat va rebre una anterior querella -encara pendent d'admissió a tràmit- interposada per una formació política minoritària, el Partit Laócrata, dirigida contra "els funcionaris i autoritats que van ordenar la no aplicació de la Llei d'Estrangeria" durant la trobada de el ministre i la líder veneçolana.

El titular de Jutjat 47 ha decidit inhibir-se a favor del 31, que ara haurà de resoldre si accepta o no la inhibició i si obre un procediment penal per investigar els fets.