El diari de Munic Süddeutsche, considerat el segon rotatiu alemany, ha demanat en un article signat pel seu delegat a Espanya, Thomas Urban, que els presos polítics no siguin suspesos com a diputats i senadors. I demana que s'iniciï un diàleg seriós sobre el conflicte català, que ha de comportar ponts.

El Süddeutsche recorda que la situació que implica que cinc parlamentaris catalans entressin al Congrés i al Senat custodiats per la policia "no té precedents en la història d'Espanya, ni tampoc en els altres països de la UE". "Ara seria senzill per als altres diputats suspendre la immunitat dels cinc diputats conflictius, per tal que tornin amb celeritat a la presó. Els cinc han vulnerat la Constitució i cap Estat del món ho podria ignorar. Però un rebuig dur dels catalans no resoldrà el problema, tot al contrari. La generació jove de la comunitat seguirà radicalitzant-se, les vagues poden perjudicar l'economia espanyola en el seu conjunt; a banda que la meitat dels habitants de Catalunya que han votat pels independentistes se sentiran humiliats", afegeix.

suddeutsche

El títol del diari, "Una retirada amb honor", subratlla que per aquests motius "és d'esperar que les peticions d'abolició del mandat dels cinc catalans no obtinguin majoria [a la mesa]. Tot al contrari, han de participar en l'activitat de les Corts. D'aquesta manera es pot construir un pont cap a Madrid. El conflicte només es pot resoldre a través del diàleg. I això vol dir que s'ha de permetre als independentistes una retirada amb honor", defensa.