"Quin estiuet que portem amb els himnes", ha lamentat aquest divendres el portaveu de Ciutadans al parlament de Cantàbria, Félix Álvarez, després d'anunciar que qüestionarà el govern càntabre sobre el fet que els Segadors sonessin al Campionat Mundial de Bike Trial celebrada aquesta setmana a Reinosa. Per al diputat, que ha passat per sobre el fet que Espanya i Catalunya concursin en federacions separades en aquest esport minoritari, haver de sentir l'himne català és tot un escàndol, a la mateixa vegada que una oportunitat per als de Cs per fer-se notar: "Això ja és el que ens faltava per veure a Cantàbria. Un mundial, en aquest cas de Bike Trial, que se celebra a Reinosa, amb col·laboració de la conselleria d'Universitats, Igualtat, Esport i Cultura i de l'Ajuntament de Reinosa, en el qual s'equipara l'himne de Catalunya a la resta d'himnes dels països participants, entre ells Espanya, és una vergonya i un afront. No es pot fer més el ridícul i, en aquest cas, a escala internacional", ha asseverat Álvarez en un comunicat recollir per Europa Press.

L'explicació? Equips separats

Malgrat el nom de la competició i que veritablement sigui un campionat mundial, cal recordar que el Bike Trial no és un esport gaire conegut i, de fet, un dels llocs on es va popularitzar és Catalunya. Així, mentre els concursants d'Espanya són inscrits sota aquesta nació, els catalans compten amb la seva pròpia federació. A l'Estat també s'hi juguen la Copa Catalunya i la Copa Espanya, tal com indica el lloc web de la federació internacional de l'esport. En l'apartat dels guanyadors dels mundials anteriors, es pot veure com alguns concursants estan inscrits sota "Spain" i altres sota "Catalunya region". És a dir, que és del tot normal que l'himne de Catalunya sonés juntament amb el d'Espanya durant la inauguració si estaven inscrits en nacions separades.

Cs s'ofèn en sentir els Segadors

Sigui quina sigui l'explicació lògica, el portaveu càntabre de Ciutadans no la vol saber, tot i que sí que ha volgut donar-li la màxima importància. En un comunicat oficial denunciant els fets, Álvarez considera que, en tractar-se d'un mundial, els únics himnes que han de sonar són els dels països que participen, i "tota la resta és seguir el joc al nacionalisme català", ha reblat. Saltant d'un tema a un altre com qui fa Bike Trial, Álvarez ha obert el calaix de la catalanofòbia: "El mateix [nacionalisme] que impedeix que els nens puguin estudiar en espanyol i donar categoria de país a una comunitat autònoma el Govern de la qual fa tot el que pot per desprestigiar Espanya", ha culminat.

Demana explicacions al president de Cantàbria

Dotant el tema d'encara més urgència, Álvarez ha qüestionat el president càntabre, Miguel Ángel Revilla. "Suposo que Revilla, que tant presumeix de la seva espanyolitat, renegarà del fet que Cantàbria, amb la participació del seu govern i d'un ajuntament governat pel seu partit (el PRC), es posi al mateix nivell l'himne de Catalunya amb els himnes nacionals de Portugal, França, Itàlia, el Regne Unit, República Txeca i Espanya", ha recalcat Álvarez. A parer del diputat taronja, "és impensable que això passi en qualsevol país amb un mínim de decència democràtica, i ha ocorregut aquí a Cantàbria, a Reinosa, amb el beneplàcit del govern" i "sota la mirada de l'alcalde de Reinosa i del director general d'Esports", José Miguel Barrio (PRC) i Mario Iglesias (PSOE), respectivament.

Haurien d'"impedir" que sonés l'himne o marxar

Davant aquests fets, Cs ha registrat diverses preguntes orals al Parlament autònom perquè el vicepresident i conseller d'Esport, el socialista Pablo Zuloaga, aclareixi "com s'ha permès aquest atropellament" i quants diners públics s'ha destinat a aquest mundial. I és que, per a Álvarez, "qualsevol càrrec públic decent havia d'haver impedit aquest atropellament a la resta dels himnes dels països participants, o en cas d'haver-los enxampat per sorpresa, haver abandonat immediatament aquesta inauguració". Certament, aquesta sembla ser la solució més senzilla per evitar ofendre's per un himne.