El jutge que investiga el contingut de les conferències en les quals l'exsenador d'ERC Santi Vidal va assegurar que la Generalitat havia obtingut de forma il·legal dades fiscals dels catalans ha declarat secretes les diligències, que es troben en la seva fase inicial.

Segons han informat a Efe fonts judicials, el titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona ha decretat el secret de les diligències de la investigació, que va obrir arran de les declaracions de Vidal en les seves conferències, en les quals també va sostenir que l'executiu català havia classificat jutges en funció de la seva ideologia.

El jutge ha decretat les noves actuacions secretes i les ha encarregat a la Guàrdia Civil després d'obtenir la informació sobre la causa sol·licitada en les primeres setmanes d'investigació, segons les fonts.

Després d'admetre a tràmit la denúncia que un particular va presentar el passat 27 de gener, el jutge va acordar en primer lloc preguntar al Senat si Santi Vidal, que havia dimitit aquell mateix dia després d'esclatar l'escàndol, continuava formant part de la cambra alta, per certificar que ja havia abandonat el seu escó i no era aforat.

Posteriorment, el jutge va requerir el passat 1 de març al Parlament la transcripció de la compareixença a la cambra que havia efectuat el 15 de febrer el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, en la qual va desmentir amb un rotund "no, no, no i no" el contingut de les xerrades de Vidal.

El jutge ha adoptat la seva decisió de decretar la causa secreta dies després d'admetre en el procediment, el passat 15 de març, una querella interposada per Vox que, a més de Vidal, també es dirigeix contra el secretari d'Hisenda del Govern, Lluís Salvadó, i el jurista Carles Viver i Pi Sunyer.

La querella de Vox

Vox havia presentat la seva querella al gener davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ja que també anava contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el conseller d'Economia i vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller de Justícia, Carles Mundó.

No obstant això, el TSJC, d'acord amb el criteri de la Fiscalia, va acordar no admetre a tràmit la querella, fins que es comprovi si les revelacions de Vidal són veraces o "meres exaltacions" destinades a "enardir oients crèduls".

En el seu escrit en el qual va descartar investigar la querella de Vox, el magistrat del TSJC Carlos Ramos al·legava que no apreciava de moment "indicis suficients" de la participació dels aforats en els delictes de revelació de secrets, malversació de cabals públics, infidelitat en la custòdia de documents, sedició o rebel·lió i contra la pau i independència de l'Estat.

Això no obstant, l'alt tribunal va remetre la part de la querella que afectava els no aforats -entre ells Santi Vidal i el secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó-, als jutjats d'instrucció de Barcelona, perquè decidissin "amb absoluta llibertat de criteri" sobre la seva admissió a tràmit.

Diligències a la Guàrdia Civil

La denúncia va recaure al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, que la va incorporar en la causa que ja tenia oberta i que ara ha ordenat noves diligències a la Guàrdia Civil, que són les secretes, amb la finalitat d'analitzar què hi ha de verídic en les afirmacions de Vidal, abans de decidir si ordena imputacions en relació amb el cas, segons les fonts.

Dies abans que el jutge obrís la seva investigació, la Fiscalia havia obert diligències sobre el cas, que tenia previst encarregar també a la Guàrdia Civil, si bé van quedar paralitzades en haver assumit el cas un jutjat.

Segons la Fiscalia, les manifestacions abocades per Vidal en les seves conferències "suggereixen l'existència de comportaments que, si es confirma, podrien suposar la comissió de diversos fets delictius" per part del Govern català, entre ells l'"apoderament il·lícit" de dades reservades o l'elaboració d'informes sobre l'"afinitat ideològica" del col·lectiu de jutges que exerceixen a Catalunya.