El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha dit aquest dijous que la institució està "preparada" per aplicar la sentència que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea dictarà dijous vinent sobre l'abast de la immunitat com a eurodiputat del líder d'ERC, Oriol Junqueras.

"Estem a l'espera de la sentència del Tribunal i, naturalment, estem preparats per aplicar la sentència", ha dit Sassoli en una roda de premsa a Brussel·les, després de reunir-se amb els caps d'Estat i de Govern de la UE.

El president de l'Eurocambra ha coincidit amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant aquesta cimera europea i ha tingut l'oportunitat de saludar-lo, però no han parlat del cas de Junqueras, segons ha aclarit el mateix Sassoli a la premsa.

L'advocat general del TUE va concloure en un dictamen que no és vinculant per al Tribunal que Junqueras hauria d'haver estat considerat eurodiputat des del moment que es van proclamar els resultats de les eleccions europees del maig passat i, per tant, accedir a la immunitat parlamentària.

Les autoritats espanyoles i els serveis jurídics de les institucions europees, no obstant això, han defensat fins ara que les regles per recollir l'acta d'eurodiputat i l'aplicació de la immunitat venen determinades pel que dicten les lleis nacionals, en aquest cas les de la Junta Electoral Central.

Fonts parlamentàries recorden que, sigui quin sigui el sentit de la sentència de dijous vinent, seran els serveis jurídics de l'Eurocambra els que analitzin la sentència per aclarir si té conseqüències en l'activitat de la institució i sobre el reconeixement de Junqueras, i també de Carles Puigdemont i Toni Comín.

A l'octubre, el Parlament Europeu va reactivar la prohibició d'entrada a les seves instal·lacions de Puigdemont i Comín com a mesura de prevenció després que el jutge instructor de la causa del procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, enviés noves ordres de detenció i entrega europea contra els polítics independentistes.