Saragossa canviarà d’alcalde i serà, probablement, una dona després de les eleccions municipals de 2023. La vara canviarà de mans perquè l’actual alcalde, Jorge Azcón (Partit Popular), ha fet el salt a la política autonòmica i serà el candidat popular per presidir el govern de l’Aragó, on lluitarà amb el president Javier Lambán, del PSOE. El lloc vacant d’Azcón l’ocuparà una dona, Natalia Chueca, que liderarà la candidatura del principal partit de la dreta. L'enquesta del CIS preveu una victòria del PP.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

🗓️ Candidats a les eleccions municipals 2023 a Saragossa: tota la llista

 

Les eleccions municipals a Saragossa proporcionaran molts canvis perquè moltes candidatures han canviat de caps visibles. Al marge del Partit Popular, el PSOE també presentarà una altra cap de llista. Tot i ser el partit amb més regidors aconseguits el 2019, la candidata socialista d’aquells comicis, la ministra d’Educació i portaveu de l’executiva federal del PSOE, Pilar Alegría, no es presentarà a les urnes. La llista socialista l’encapçala una altra dona: Lola Ranera, que buscarà reeditar la victòria de la seva antecessora.

L'any 2019 Alegría no va aconseguir sumar la majoria perquè Azcón (PP) va fer un pacte de coalició amb Ciutadans i va aconseguir els vots de Vox per a la investidura. En la formació taronja també hi haurà canvis perquè la candidata del 2019 i vicealcaldessa durant la legislatura, Sara Fernández, no repeteix al capdavant de la llista. El seu lloc l’ocuparà José Ramón González, que tindrà l’encàrrec de mantenir la representació al ple municipal. A Vox, Julio Calvo serà el cap de llista un altre cop. En el conglomerat de les esquerres, Elena Tomás encapçalarà la llista de Zaragoza en Común (ZeC) per primera vegada i Fernando Rivarés (Podemos) repeteix a les eleccions municipals de 2023.

📨 Com votar a les eleccions municipals 2023 des de l'estranger

 

Per part de la Chunta Aragonesista (CHA), Chuaquín Bernal serà el número 1 a les municipals de 2023 amb l’objectiu que l’agrupació torni a tenir representació a l’Ajuntament saragossà. A finals de gener, Zaragoza Ya, que aglutina empresaris i autònoms, van presentar-se com a nou partit que es defineix com “apartidista”. La nova formació que concorre està liderada per Javier Fernández Pardo, que va ser delegat del govern pel PSOE.

Les enquestes a les eleccions municipals de Saragossa

El baròmetre del CIS deixa un triomf del PP, que aconseguiria entre 12 i 14 regidors, i obre la porta a un pacte amb Vox, a qui el sondeig atorga una forquilla d'entre 2 i 3 actes -la majoria absoluta se situa als 16-. Així i tot, el CIS deixa marge per una majoria alternativa del PSOE (9-10), ZeC (2-3), Podemos (0-2) i CHA (0-2). Segons el baròmetre de l’Ajuntament de Saragossa publicat el desembre de 2022, el PP guanyaria les eleccions amb el 18,1% dels vots, amb una diferència de 5,6 punts respecte al PSOE (12,5%). L’estudi demoscòpic va confirmar l’enfonsament de Ciutadans (0,9%), va deixar Podemos al 2,8%, ZeC n’obtenia l’1,6% i la Chunta Aragonesista al 0,9%.

Fent retrospectiva, en les eleccions de 2019 s’hi van presentar 19 formacions polítiques, encara que només 5 van aconseguir algun regidor. Fa 4 anys el PSOE va ser la força més votada amb 10 representants, per davant dels 8 del PP; Ciutadans en va obtenir 6; ZeC es va endur 3 cadires; Podemos, 2, els mateixos que Vox. En la investidura, els vots del PP, Ciutadans i Vox van investir Azcón com a alcalde, en substitució de Pedro Santiesteve, de Zaragoza en Común. Al costat de Barcelona, Madrid, la Corunya o Cadis, la capital aragonesa va representar el 2015 les anomenades Ciutats del Canvi, que estaven governades per llistes associades a Podemos.