El conseller d’Empresa, Santi Vila, ha instat el Govern espanyol a donar respostes polítiques a Catalunya en comptes d’utilitzar només els instruments de l’Estat i enviar la Guàrdia Civil a perseguir “xorrades”. En aquest sentit, ha apostat per una solució dialogada de la situació a Catalunya i ha qualificat “d’error rotund” creure que el mitjà adequat sigui la fiscalia.

Vila, que ha advertit que si l’1-O és un èxit absolut “passaran coses” a l’Estat, ha recordat que “fins al moment aquest conflicte polític només ha tingut respostes policials, fiscals, judicials, i això és molt lamentable, perquè un conflicte polític tan seriós requeriria respostes polítiques” i “l’immobilisme del Govern d’Espanya no ha ajudat a tenir una situació més raonable”.

El titular d'Empresa també ha respost les manifestacions del ministre d’Economia, Luis de Guindos, que ha assegurat que l’atur es doblaria en una Catalunya independent. “L’anunci de plagues bíbliques que cauran sobre els catalans en funció de les decisions que prenguem no ajuda a resoldre aquesta situació”, ha dit, perquè la dada actual és que les dades econòmiques son “les millors de la dècada”.

En una conferència a Madrid, on han assistit, entre altres, l’ambaixador d’Hondures, personal de l’ambaixada de Bèlgica i el diputat del PP i ex-número dos del Ministeri de l’Interior, Francisco Martínez, Vila ha assegurat que la resposta de l’Estat al referèndum és “impròpia d’una societat i d’una economia madura i seriosa” com l’espanyola i parteix d’una visió “nacionalista” de l’Estat.

Perseguir "xorrades"

“Espanya és una societat avançada, però tenim la Guàrdia Civil perseguint xorrades o segrestant la revista d’Òmnium Cultural”, un fet que “alimenta el tòpic d’Espanya” i que constitueix “un acte violent i absolutament innecessari”, ha dit. Segons Vila, “enviar la Guàrdia Civil a Valls i veure famílies i àvies amb els seus nets exhibint la papereta i la Guàrdia Civil resignada” genera una situació de “despropòsit”. 

Per aquest motiu ha insistit en la necessitat d’incorporar “sensatesa” a la situació i obrir portes a la negociació, i ha assegurat que si el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, truca al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per plantejar una solució, el xoc de trens “s’atura”. “Cal no afegir pressió i velocitat al xoc”, ha dit, perquè “la moderació només és eficaç quan hi ha una interlocució definida”. 

“Aquest no és un conflicte d’identitats ni de nacionalismes, sinó d’organització i repartiment del poder a l’Estat, perquè Catalunya considera que el consens territorial s’ha trencat”, ha dit. 

Pel que fa a la intervenció del Ministeri d’Hisenda sobre els pagaments de la Generalitat, ha advertit que “seria inacceptable” que el conflicte tingués repercussió sobre els proveïdors i els ciutadans catalans. “No ens podem permetre que un conflicte que ja és prou greu traspassi a proveïdors que no tenen cap culpa que no puguem vehicular aquesta situació”.