El conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha abandonat el seu càrrec al Govern de la Generalitat. Vila ha decidit plegar davant la previsió que demà es declari la independència al ple del Parlament, tal com avui ja han avançat els grups de JxSí -del qual forma part- i la CUP. De fet, ja havia fet saber al president, Carles Puigdemont, que aquesta seria la seva resposta en cas que l'executiu decidís proclamar la independència.

El conseller ha presentat la seva dimissió al President poc abans de les 10 de la nit d'aquest dijous, just després de sortir del ple del Parlament. Vila s'ha explicat en un tuit: "Els meus intents de diàleg novament han fracassat. Espero haver estat útil fins l’últim minut al president i als catalans".

De fet, al finalitzar el ple, s'ha pogut veure el president i el conseller marxant junts per les escales del Parlament:

Posteriorment ha fet pública una nota en què explica les raons dels seu posicionament. “Vistos els esdeveniments recents i les decisions que el president Puigdemont es veurà obligat a prendre en les properes hores, he presentat la meva dimissió com a conseller d’Empresa i Coneixement”, explica.

El conseller lamenta que la “via del diàleg i la negociació” que sempre ha defensat ha fracassat i ha quedat deslegitimada. “Els meus plantejaments han quedat desautoritzats per la realitat”, assegura.

En la nota, Vila reitera que ha procurat servir al president “amb honestedat, lleialtat i sinceritat” en circumstàncies que han estat “ben difícils” i que ara són raons de “consciència personal” les que el porten a dimitir.

Igualment, insisteix a condemnar “absolutament” la imposició de l’article 155 de la Constitució, però adverteix que aquest acte “no justifica tirar pel dret”.