La vicepresidenta del Govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que és totalment contrària a la supressió de les diputacions. La iniciativa està inclosa dins de l'acord de govern entre el PSOE i Ciutadans, que el president dels taronges, Albert Rivera, va posar com a condició per signar el pacte final. Segons Santamaría, quan s'eliminen aquests ens locals "necessaris per proveir un servei als municipis, que d'altra forma ara no podrien estar oferint" es generen altres duplicitats i altres tipus d'ens "com les vegueries", i aquesta mesura és una "antiga reivindicació nacionalista".

"No ho afirmo només jo, ho diu també el senyor Emiliano García-Page", el president socialista de la Comunitat de Castella - la Manxa, ha afegit. "Recordo quan es va fer aquest debat a Catalunya, i alguns no volien diputacions perquè volien vegueries", ha dit Santamaría. "Compte, aviam si substituïm una diputació per cinc comarques, no sé quantes mancomunitats, o qui sap. És una incongruència", ha considerat la dirigent del Partit Popular (PP), mentre assegurava que el gest era un "desconeixement total" del món local. A més "quan totes les diputacions estan en equilibri pressupostari menys una", ha dit.

635920935215253122w

Proves de Primària

A proposta del ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, Santamaría ha anunciat l'aprovació d'un acord pel qual es contesta un requeriment de la Generalitat on s'al·legava que les proves de primària són competència del Govern català i no de l'Estat. L'executiu espanyol ha rebutjat aquestes consideracions, ja que "en tot moment ha actuat dins el marge que li permet la competència", tal com al seu entendre s'estableix a la Constitució i a la Llei Orgànica d'Educació (LOE). A més, ha recordat que en l'avaluació "no es determina l'obligació d'utilitzar el català o el castellà" en les proves de les assignatures diferents de Llengua Castellana i Literatura, Primera i Segona Llengua Estrangera, i Llengua Cooficial i Literatura. "Es permet que siguin els pares, mares o tutors legals els que determinin quina serà la llengua utilitzada pels alumnes" en aquestes matèries, ha insistit.

Carta Rajoy-Rivera

La vicepresidenta en funcions ha respost la carta que Albert Rivera va enviar al president en funcions, Mariano Rajoy. Santamaría ha dit que el líder del PP "segueix sent el millor candidat que ha ofert un bon servei per als espanyols". Alhora, ha assegurat que Rajoy no es reunirà amb Rivera perquè el seu pacte amb el PSOE no és "constitucionalista, sinó socialista". "No estamparem la firma en un contracte d'adhesió, ni derogarem les lleis que ha dut a terme aquest Govern", ha indicat.

Segona votació d'investidura

Santamaría ha defensat la posició del seu govern en relació amb la data de la investidura. El president del Congrés, Patxi López, va mantenir la segona volta de la votació el dia 5 de març, malgrat que l'inici del debat d'investidura es va avançar a l'1 de març. El PP al·lega que si la primera votació es fa el 2 de març al vespre, la segona s'hauria de fer el 4 a la nit. "D'aquesta manera, no es roba temps al següent candidat", ha dit la vicepresidenta.