La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, no intervindrà aquest vespre a Barcelona en l’acte de lliurament de les Medalles d'Honor de Foment del Treball, que clouran el rei Felip VI i el president, Carles Puigdemont

Hi havia certa expectació per escoltar la primera intervenció de la número dos de l’executiu a Catalunya després que ha assumit les funcions d’Administracions Públiques. Especialment perquè en el moment de rellevar en aquestes funcions el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va defensar la necessitat d’“empatia i imaginació” per “escurçar distàncies” amb les autonomies.

Precisament, la consellera de Presidència, Neus Munté, va ironitzar sobre aquestes paraules de Santamaría quan dimarts va anunciar la voluntat del Govern de proposar una reunió entre la vicepresidenta i el vicepresident, Oriol Junqueras, a Barcelona.

Plantada de Mas

Les visites protocol·làries de Santamaría a Barcelona no acostumen a passar desapercebudes. Fa tres anys, en aquest mateix acte organitzat per Foment però sense la presència del Rei, la voluntat de la vicepresidència de cloure els parlaments va provocar tensió amb l’aleshores president, Artur Mas, que exigia que es respectés la preeminència de la figura del cap de l’executiu català com a representant de l’Estat a Catalunya. Finalment, Mas va plantar Santamaría i va deixar la cadira buida.

Aquest cop, la vicepresidenta, que serà present a Catalunya com a ministra de jornada acompanyant el Rei, ni tan sols parlarà. Es limitarà a prendre part en el lliurament de les medalles, junt amb el monarca i el president.